ПРОФЕСИЈА: ШЕТАЧ ПАСА Овај посао плаћа се 300 до 400 динара по сату, али то НЕ МОЖЕ ДА РАДИ СВАКО

Радила сам раније различите послове, од пекаре до трафике, у фабрикама и штампаријама, а пошто је потражња за шетњом паса постајала све већа, одлучила сам да дам отказ и посветим се само томе, прича Андреа, једна од најмање неколико десетина Београђана који се баве шетањем љубимаца.

шетач паса
Фото: Урош Арсић, РАС Србија

Шетачи паса замењују власнике који немају времена редовно да изводе своје љубимце у шетњу. Иако љубитељима животиња овај посао доноси и љубав „крзнених пријатеља“ и радост, он са собом носи и велику дозу одговорности и посвећености, наводе професионалци у овом занимању и додају да многи све то схватају олако.

– Шетање паса је јако леп посао, али код нас се не ради као у иностранству. У иностранству власник доводи пса на место одакле почиње шетња, а код нас шетач паса долази на кућну адресу. Код шетње пса јако је важно да се зна како се пас води. Није то уопште лак и једноставан посао, јер захтева доста одговорности, на шта многи нису спремни. Потребно је знати доста о псима и начину на који се поступа са њима, као и њиховом односу према другим псима – прича за „Блиц“ Милан Ступљанин, дресер и шетач паса.

шетач паса
Милан Ступљанин: Леп посао, али уопште није лак/Фото: Facebook

Како каже, цена шетње зависи од расе и величине пса, али обично је око 400 динара по сату.

Идеалан профил шетача паса је да пре свега воли животиње, да је дружељубив, да зна и са људима, да је слушалац и да је „одличан психолог и саветодавац“, објашњавају професионални шетачи паса. А пре него што уопште оде код „муштерија“, потребно је да научи како да успостави добар однос са псима, да упозна пса, његове рутине, да се спријатељи са њим, задобију поверење и тек онда започну сигурну шетњу. Осим тога, постоје и јасне законска норма: тај посао не могу да раде малолетници, а осим рога и пас којег шетач узима мора бити редовно вакцинисан и чипован.

Постоји и курс

На Кинолошкој академији у Београду и Новом Саду постоји и курс на којем заинтересоване особе могу да науче како правилно да шетају псе.

– Курс за обуку правилног шетања паса донела сам из Америке у Србију пре четири године. Код почетника, најважније је да знају да то није њихов пас који их познаје и који је навикао на њих. За почетак је потребно да се шетач упозна са власником и да с њим прошета пса, као и да му власник укаже на дневне рутине свога пса, како би он шетао пса на исти начин као и власник што га шета, јер су пси бића навике. Пре него што људи почну да се баве овим послом потребно је да науче да разумеју пса као биће, да науче његов говор тела, али такође да науче о појму страха, анксиозности, агресије – објашњава Дуња Ковач, докторка ветеринарске медицине и бихејвиористкиња.

шетач паса
Дуња Ковач: Пас који се узима за шетњу мора бити редовно вакцинисан и чипован/Фото: Facebook

Ако је шетач урадио све како треба, већ после другог или трећег виђења, пас ће да га дочекати махањем репа. Док неки, углавном студенти ветерине или други љубитељи животиња, шетају псе да би зарадили додатни новац, има и оних који успевају да покрију трошкове живота од љубави према псима.

„Само је важно да није агресиван“

– Пре сам радила разне послове, од пекаре и трафике, до рада у фабрикама и штампаријама. Тада сам свој посао комбиновала са шетњом паса. Међутим, потражња за шетњом паса постајала све већа, због чега сам одлучила да дам отказ и да се посветима псима. Сада чувам и шетам псе. Живим у малом стану, због чега на чување примам само псе до пет килограма, а у шетњу водим све псе, независно од расе и величине. Само ми је битно да пас није агресиван, да неће да напада друге псе, јер то онда представља ипак превелику одговорност. Дневно имам десетак паса, имам и сталне муштерије, али и оне „падобранце“, којима чувам пса док су на одмору, или када се повреде, па не могу да га изводе… Цена по сату шетње је 300 динара, а ако водим више паса одједном, онда у парку остајемо и по пар сати – прича Андреја.

шетач паса
Са животињама никада нисам имала проблем, али са власницима јесам, прича Андреја/Фото: Facebook

Посао пун радости и среће, на којем си окружен псима и њиховим скакањем, трчањем и мажењем, са собом носи и одређене проблеме, кажу професионалци у овом послу. Пре свега са њиховим власницима.

– Са животињама никад нисам имала проблем, али са власницима јесам. Они у опис овог посла укључују и чишћење и купање њиховог пса, као и четкање и брисање шапа након сваке шетње, што одузима много времена – каже Андреја, жалећи се такође на неодговорност и немарност власника паса.

Блиц