Преминуо сведок масакра у Бањалуци

Умро Миодраг Ченић (88), очевидац тешког партизанског злочина на крају другог светског рата у Бањалуци. У Шибовима маљем убијено 700-1.000 заробљених четника Павла Ђуришића.

миодраг ченић
Ченићево сведочење је сачувано

Од последица можданог удара недавно је, у 88. години, преминуо Миодраг Ченић, можда и последњи сведок стравичног партизанског злочина на крају Другог светског рата у Шибовима у Бањалуци, када је маљевима побијено више од 700, а можда и 1.000 заробљених четника војводе Павла Ђуришића.

Ову вест потврдио нам је председник Округа Крајине Равногорског покрета отаџбине Српске, Дарко Боговац.

– Сведочење Ченића је документовано, снимљено и доказе смо проследили на праве адресе – рекао је за Новости Боговац.

Он је истакао да Равногорски покрет још није добио дозволу за почетак ископавања на локалитету Шибови, за које се сумња да ту почивају посмртни остаци Ђуришићевих четника, те да је на потезу бањалучко окружно тужилаштво.

Миодраг Ченић је у исповести за Новости посведочио да је по наредби тадашњих комунистичких власти као 16-годишњак био принуђен да учествује у закопавању убијених четника војводе Ђуришића, који су се повлачили преко Посавине и рејона Бањалуке према Градишци, где су их заробили партизани.

– Заробљеници су довезени ноћу у строгој тајности у дугачкој колони, у пару два по два, били су сви везани жицом, после чега су маљевима убијани и бацани у ровове које су некада на овој локацији користиле усташе за одбрану својих положаја у Бањалуци – рекао је Ченић и показао место где су закопани убијени четници.

Ченић је сведочио да су лешеви убијених равногорца седам дана стајали на врућини и да су почеле да се роје муве на њима, после чега је тадашњи сеоски одбор донео наредбу да све способно становништво у кућама мора приступити њиховом закопавању.

Он је рекао да су касније на локалитету гробнице комунистичке власти направиле Планинарски дом где су се организовале игранке, народна весеља и спортска такмичења.

Миленко Јефтић из Бањалуке, који је годинама радио са археолозима, рекао је новинарима да су му комшије давно причале да су свега два равногорца успела тада да побегну са Шибова.

„Заробљеници су викали и звали у помоћ, после чега су им одрезали језике, а затим их убијали маљевима, хладним оружјем и бацали у раку и ровове“, тврди Јефтић.

На локалитету Шибови код Бањалуке је још 29. октобра 2014. године требало да отпочне откопавање масовне гробнице из Другог светског рата у којој се налазе, како се претпоставља, посмртни остаци око 1.000 припадника Југословенске краљевске војске у отаџбини, које су ликвидирале комунистичке власти, али откопавање до данас није почело.

миодраг ченић
БАЊАЛУКА, 29. ОКТОБРА 2014. год. – Миодраг Ченић из Бањалуке показује локацију масовне гробнице четника на Шибовима код Бањалуке, које су комунистичке власти побиле у лето 1945. године/Фото: СРНА

Члан Равногорског покрета Бањалука Драган Тејић рекао је да је, највероватније, реч о црногорским припадницима Краљевске војске који су 1945. године заробљени на подручју Лијевче поља, а после тога одведени у бањалучко насеље Лауш и ликвидирани.

На Шибовима су већ раније ископане кости неколико припадника Југословенске краљевске војске, који су убијени 1945. године.

Ископавање је требало да буде вршено на земљишту планинарског дома на Шибовима у преподневним часовима, у присуству полиције.

Новости / Срна

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.