Понижењима Срба у Црној Гори нема краја: Халиловић забранио прославу крсне славе града, Свете Петке, у Пљевљима јер је „догађај супростављен државним тековинама Црне Горе“.

После вечерње службе, празничног бденија у Цркви Свете Петке, око стотинак верника, предвођених представницима Српског културног центра “Патријарх Варнава” у чијој организацији је требало да се одржи свечана Академија вечерас у Дому војске, а коју је пљеваљска власт забранила – прошетало је мирно у знак протеста до зграде Општине где су запалили свеће. У неверици колико мржња може да заслепи разум и памет, верници су са чуђењем посматрали многобројне полицијске патроле које су вечарас биле готово на свакој раскрсници.

свечана академија
Фото: Пљеваљске новине

Иначе, пљеваљска власт данас је повукла сагласност коју је јуче издала Српском културном центру “Патријарх Варнава” за одржавање свечане Академије у част крсне славе Свете Петке и 100 година од ослобођења и уједињена Црне Горе и Србије.

Акт о забрани потписао је секретар Секретаријата за друштвене делатности Мерсудин Халиловић, уз изговор да је коришћење сале затражено само за Академију поводом крсне славе града Свете Петке.

– Обавештавамо Вас да повлачимо сагласност о уступању сале Дома војске Црне Горе за наведену Свечану академију, зато што је догађај који планирате, по својој садржини супростављен државним тековинама Црне Горе и није примерен ни историјском ни савременом тренутку Црне Горе и Пљеваља – наводи се у образложењу.

Председник СКЦ „Патријарх Варнава“ Божидар Јеловац казао је медијима да су власти чекале последњи дан, односно нешто мање од десет сати од одржавања скупа, да их обавесте да повлаче сагласност о коришћењу сале Дома војске.

– Српски културни центар „Патријарх Варнава“ изражава огорчење због забране Свечане академије поводом крсне славе Пљеваља Свете Петке и 100 година од ослобођења и уједињења Црне Горе и Србије. Не прихватамо изговор да је забрана, изречена 9 сати пре одржавања Академије, уследила јер у захтеву није поменута стогодишњица ослобођења и уједињења, што је апсурд, јер је црква Свете Петке саграђена управо у спомен на ослобођење Пљеваља 1912. и 1918. године, на дан Свете Петке и коначно ослобођење и уједињење Црне Горе и Србије! Сваке године овај значајни датум наше историје се управо и слави на овакав начин и са оваквом конотацијом – прослава крсне славе Пљеваља и ослобођења и уједињења Црне Горе и Србије 1918. године – казао је Јеловац додајући да ће наредне седмице поднети кривичну пријаву против Халиловића због дискриминације.

“Халиловић је свесно направио опструкцију овог скупа. Срби су у Пљевљима већински народ и морају имати права као остали”, истакао је Јеловац.

На Академији је требало да говори и Његово преосвештенство епископ милешевски Атанасије, председник Српског националног већа Црне Горе Момчило Вуксановић, академик Љубомир Зуковић, а у културном програму је требало да учествују извођачи из Црне Горе, Србије и Републике Српске.

свечана академија
Плакат за Академију/Фото: Пљеваљске новине

Пљеваљске новине