И Грчка је имала свој Голи оток: Прича о озлоглашеном рајском острву (ВИДЕО)

У Егејском мору недалеко од Андроса, Тиноса и Сироса налази се острво Јарос – некадашњи тајни затвор у Грчкој који је вршио функцију концентрационог логора у већем делу друге половине 20. века.

јарос
Јарос/Фото: Thinkstock

У класичној литератури се помиње да су Јарос и Миконос два острва за која је Аполон везао свето острво Делос како би престало да лута по Егејском мору.

Озлоглашено острво помињало се и у античкој историји и митологији, а данас је напуштено и забрањено за туристе. Ипак, постоји могућност да се острво поново отвори као заштићено окружење Медитеранских фоки, али и љубитеља роњења.

Да га одувек бије лош глас доказ је и да је за време Римске империје острво служило као место на које су одвођени сви они који су пркосили закону и који су сматрани „дефектом“ друштва.

Ипак, у новијој историји добило је још страшнију намену. Управо је овде од 1948. до 1953. године било затворено преко 10,000 мушкараца који су били део Грчког покрета отпора (ЕАМ) и учествовали у Грчком грађанском рату од (1945. до 1949.). Затвор је поново почео да се користи у периоду између 1957. и 1964. године, па опет од 1967. до 1974. године.

Када је коначно структура почела да се урушава и пропада, затворско острво је коначно напуштено и све до 2000. године користила га је само Грчка морнарица.

Данас је чак и риболов забрањен око острва, а острво можете видети само из ваздуха или са обале неког од оближњих острва.

јарос
Некадашњи логор и затвор/Фото: screenshot

Иначе, 2002. године грчки Министар културе прогласио је Јарос историјски важним и ставио га под заштиту државе. Осим историје, острво је дом многих врста флоре и фауне, а најпознатије је по Медитеранским фокама које овде живе.

Због свега онога што се налази под водом, острво је прави рај за љубитеље роњења, па се управо разматра предлог да се отвори за екипе које су жељне да га истраже до самог дна.

Б92