Врховна рада увела ратно стање – Украјински морнар признао: Провоцирали смо! (фото, видео)

Украјинска Врховна рада изгласала је увођење ратног стања у одређеним регионима земље, углавном оних који се граниче са Русијом, док је председник Украјине Петро Порошенко нешто раније изјавио да ће та мера ступити на снагу 28. новембра у 9 часова преподне по кијевском времену.

украјинска врховна рада

Ова мера ће бити уведена на период од 30 дана, уместо на 60 како је раније предлагано, како се не би негативно одразила на предстојеће изборе који су планирани за 31. март 2019. године.

У међувремену је руска Федерална безбедносна служба (ФСБ), будући да Савет безбедности није усвојио предлог да размотри ово питање на данашњој седници, објавила све детаље догађаја у Керчком мореузу, почевши од тога када су украјински бродови уочени, све до податка да је први хитац руске пограничне службе уследио као упозорење, док је други био испаљен тек када су украјински бродови одбили да испуне захтеве руске стране и да се зауставе.

Упркос томе, Русија је успела да заплени три украјинска брода и да ухапси 24 морнара због незаконитог пресецања државне границе, иако су приликом пуцања на украјинске бродове тројица морнара рањени, међутим они су збринути и ван су животне опасности.

Према наводима кримских званичника, украјински морнари који су чинили посаду та три украјинска брода, међу којима су и двојица припадника украјинске безбедносне службе који су координисали ову акцију, биће процесуирани због незаконитог пресецања руске државне границе.

У међувремену саопштено је и да су украјински морнари испитани, те да је том приликом ухапшени украјински официр Владимир Лесовој признао да су дејства које су украјински морнари извршавали имала провокациони карактер.

Огласила се и Русија, а стални представник те земље при ОЕБС-у Александар Лукашевич је упозорио да ће Москва жестоко реаговати на било које насртаје на суверенитет и безбедност Руске Федерације.

Амерички председник Доналд Трамп прокоментарисао је минуле догађаје у Керчком мореузу рекавши да му се не допада то што се дешава и да се нада да ће то бити исправљено, преноси Ројтерс. Он је истакао да заједно са европским лидерима ради на питању руско-украјинских односа. „Они нису одушевљени тиме. Ми сви заједнички радимо на томе“, рекао је Трамп.

украјинска врховна рада

20:44 Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да Русија мора да разуме да ће њена дејства у Керчком мореузу имати одређене последице. Он, међутим, није одговорио на питање новинара да ли ће Алијанса предузети било какве конкретне мере у вези са инцидентом.

Руска Федерална безбедносна служба (ФСБ) саопштила је да је испитала украјинске морнаре притворене после инцидента у Керчком мореузу. Том приликом украјински официр Владимир Лесовој признао је да су дејства које су украјински морнари извршавали имали провокациони карактер.

„Намерно смо игнорисали захтеве да се зауставимо. На нашим бродовима налазило се и ватрено оружје, као и митраљези са муницијом“, испричао је он. Лесовој је додао и да је као „службено лице испуњавао наређење и планирао да изведе трансфер људства из луке Одеса у луку Мариупољ. Шеф украјинске диплолматије Павел Климкин изјавио је да Кијев још увек није спреман да у потпуности прекине дипломатске односе са Москвом, иако сматра да односи више практично не постоје.

19:12 На једном од три украјинска брода која су заплењена у Керчком мореузу налазила су се два припадника украјинске безбедносне службе, изјавио је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански. Како је рекао, они су имали специјални задатак да обаве у акваторији Керченског мореуза, иако није прецизирао о чему је реч.

19:00 Украјинске снаге припремају у Донбасу провокацију са коришћењем хемијског оружја уз учешће западних специјалних служби, изјавио је стални представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич. Он је подсетио да је украјинска војска допремила до линије разграничења ракетне комплексе „Бук“, С-300, РС30 „Град“ и „Ураган“, као и да је интензивирала гађање насељених места у Донбасу.

18:54 Русија ће жестоко реаговати на било које насртаје на њен суверенитет и на њену безбедност, изјавио је стални представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич.

украјинска врховна рада

18:02 Пред гласањем у Савету безбедности стална представница САД Ники Хејли је изјавила да Америка, Холандија, Пољска, Шведска и Велика Британија не желе да разматрају то питање јер „категорички подржавају суверенитет и територијални интергритет Украјине у складу са њеним међународно признатиим границама, као и територијалним водама“. „Изражавамо дубоку забринутост због инцидента који се догодио у Керчком мореузу и који представља кршење међународног права“, рекла је она оценивши да су САД и њени савезници спремни да разговарају о теми руске провокације уколико се поставка питања тако и уоквири.

17:37 Савет безбедности УН блокирао је предлог Русије да вечерас разматра ситуацију у Керчком мореузу. Наиме, против убацивања овог питања у дневни ред гласало је седам чланица, четири су биле уздржане, изјавио је представник Кине, који уједно и председава Саветом безбедности овог месеца.

Спутњик