Хрватски новинар одушевљен српском престоницом: Београд је једина права метропола Балкана, а ево и зашто

Град који никада не спава и нуди мноштво избора, констатује хрватски новинар Вјекослав Мадунић о нашем главном граду.

вјекослав мадунић
Фото: Тања Валић, Танјуг

Више пута сам писао, највише на овом порталу, али и другде о Београду. Оно у што смо се и овога пута могли уверити, ми новинари из Сарајева, Бања Луке и Загреба, јест чињеница да на простору бивше СФРЈ па и шире, једино овај град може да претендује на титулу метрополе – написао је хрватски новинар Вјекослав Мадунић, после недавне посете нашој престоници.

Он је тада у Београду боравио током студијског боравка који је Туристичка организација Београда организовала за новинаре из некадашњих југословенских република.

Свој став о томе да се једино Београд може назвати метрополом јасно је објаснио на порталу Фама.ком.

вјекослав мадунић
Београд никад не спава/Фото: Драган Кујунџић, Танјуг

– Јер, није ту реч о самом средишту, свима знаним Кнез Михајловој и прилазним улицама, Тргу Републике и Теразијама с хотелом Москва, него ако на пример у 23 сата пожелите да попијете пиће и нешто поједете у кругу три-четири километра од центра, сигурно ћете то моћи добити.

У граду у којем живим пиће можете у то време добити у Ткалчићевој улици, остали локали баш почињу са затварањем, а појести нешто у то доба спада у раритете. Наравно, овај месец је Загреб живнуо – Адвент је – али већ у јануару та тужна чињеница поновно ће завладати – навео је Мадунић.

Он је надаље описао обилазак у који су њега и колеге повели директор ТОБ-а Миодраг Поповић и његове сараднице.

вјекослав мадунић
Кафићи раде до ујутру/Фото: Илустрација

Обишли су Дом Јеврема Грујића, о коме им је говорио Лазар Шећеровић, потомак ове славне српске породице, затим изложбу слика Милене Павловић Барили, а онда и новотворени Музеј илузија.

– Овај модернистички простор целим низом визуалних и звуковних ефеката може добро да орасположи и на крају едукује свакога посетиоца. Човек се после посете овоме месту осећа разиграно, весело, оптимистично, што баш и није случај са свим музејима – навео је он.

Следеће су биле посете Југословенском драмском позоришту, тачније представи „Врат од стакла“ у режији Јагоша Марковића.

вјекослав мадунић
ЈДП незаобилазна дестинација/Фото: Милена Ђорђевић

– До овога посета нисам знао да је отворен Акваријум и тропикаријум Београд. У отменом кварту, Дедињу, једна група ентузијаста успела је да у простору некадашње месне заједнице отвори овај музеј. Имали смо изузетно едуковане водитеље у простору где смо, осим риба и осталог животињског света из Јадранског мора и других делова света, видели змије, рептиле, паукове… Општи утисак свих нас је да ова вредна ентузијастична екипа, која преживљава највећим делом од продаје улазница, заслужује сву пажњу града и државе у одржавању паметно смишљеног концепта – сматра он.

Следила је посета Музеју савремене уметности, а он је лично посету Београду завршио на пићу са Светиславом Басаром, а сутрадан у куповини сира и кајмака на Зеленом венцу и Каленић пијаци.

Овако је било пре короне, а да ли ће се ова срећна времена вратити, остаје да се види.

Телеграф / Фама.ком.хр / Хронограф