Кордун се у срцу носи: Ни Ватикан, ни Турци, ни усташе нису уништили Кордунаше

У двадесет и другој емисији „Разбуђивање“ угостили смо Стеву Бекића, оснивача и уметничког руководиоца КУД „Петрова Гора Кордун“.

куд петрова гора
Стево Бекић

Стево Бекић је рођен 1945. године у кордунашком малом селу подно Петрове Горе. Завршио је Војну техничку академију у Загребу, а после је службовао на више места по бившој Југославији као официр ЈНА.

Стево Бекић је велики љубитељ и чувар народне трације Кордуна и читаве Крајине, јер то је исти народ. У емисији Разбуђивање причао је о Кордуну: географски, историјски и етнографски.

Кордун је регија која се налази између река: Коране, Купе, Глине и Мрежнице. Срби су се у ове крајеве почели досељавати још у 16. веку приликом турског продирања на Балканско полуострво. Тада се то подручије звало „Кордон“, који је био сав под брежуљцима и било је лакше Турцима ту проћи у својим походима на Европу.

Срби који су долазили из Старе Србије су примани и давана им је земља од аустријског цара, али су они заузврат морали да ратују за интерес германске царевине. Били су војници, а не кметови. Ватикан је константно желео да их покатоличи. Касније је Бечки двор створио Војну Крајину у коју је ушао и Кордун. Слабљењем Османлијске царевине смањила се потреба за војницима – граничарима.

После Првог светског рата Кордун је ушао у састав Краљевине СХС.

куд петрова гора
Стево Бекић

У Другом светском рату Кордун је био регија са највише пострадалих Срба. Сваки трећи становник није преживео рат. Усташе су на Кордуну починиле стравичне злочине као што су: Садиловац, Пркос, Вељун итд. После Другог светског рата о усташким злочинима се причало са шапатом.

Распадом Југославије 1990-их Кордун је опет настрадао. А његови житељи нашли су се августа 1995. године у колонама ка Србији. Стево Бекић је основао 2000. године групу КУД „Петрова Гора“ и са њом имао много наступа по Србији, БиХ, Црној Гори.

Поред тога, Бекић је објаснио које су специфичности за Кордунаша и најавио два концерта; први у Земуну 15. децембра и други 17. децембра на свечаној академији „Крајина живи“.

Погледајте емисију:

1 коментар

  1. Жалосно је шта се десило злочин 1941 до 1945 године на Кордуну. Поставлја се питање зашто су Срби са Кордуна то дозволили усташама да ураде? Иако су Срби били већина на Кордуну и Банији а Богами и у Лици!
    Десило се зато што су наивни Срби са Кордуна отишли масовно да служе сатани Јосипу Брозу(Павелићевом добром пријатељу ) а своје жене и децу, своја села , оставили на милост и немилост усташама!
    Нисте хтели да служите Србском краљу већ Павелићевом сараднику Брозу.А после 1945 сви преживели Кордунаши били су најбоље слуге Титове Удбе и убијали невин србски народ по Србији , Црној Гори и Херцеговини.
    ТО ЈЕ ИСТИНА И ОСНОВНИ РАЗЛОГ СРБСКЕ ПРОПАСТИ ПА И 1995 на КОРДУНУ И БАНИЈИ.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.