Нико не зна за овај детаљ из живота Марка Николића: „После татине смрти, у фиоци су нашли исечке из новина О КОЈИМА НИКАД НИЈЕ ПРИЧАО“

Марко Николић преминуо је у Београду 2. јануара 2019. у 73. години. Вест је синоћ објавила његова ћерка Мина на свом Фејсбук профилу.

марко николић
Марко Николић / Фото: Горан Срданов, РАС Србија

Присећати се свих улога којима је Марко деценијама освајао публику посао је који би трајао дуго, а заправо је довољно само рећи да је глума Марку била све, о чему је и сам говорио. Из толике љубави, и каријера која се изродила морала је да буде импозантна.

Љубав према позоришту зачела се док је још био у мајчином стомаку – његова мајка, Лепосава Николић, глумица из Краљева, играла је трудницу у једном комаду док је и сама носила Марка, те никакав ватон није био потребан. Прва своја сећања Марко носи из позоришта.

 

View this post on Instagram

 

Marko Nikolić (1946 – 2019) #markonikolic #markonikolić

A post shared by JUGOSLAVIJA (YUGOSLAVIA) (@jugoslavija.sfrj) on

Лутао је дуго, присећао се давно у једном интервјуу и покушавао да се пронађе у нечему што није глума јер, два пута је пао пријемни испит за Академију. Без храбрости да себи призна да је глума ипак оно што жели, лутао је од музике, преко археологије, покушаја студирања књижевности од које је одустао, и на крају, помирен са судбином, умало да је отишао на Саобраћајни факултет, али срце је ипак рекло своје. Стигавши у Београд, уместо на Саобраћајни факултет, отишао је директно на Академију и – завршио је са оценом девет и тридесет.

– Чинило ми се да у том часу када излазим на сцену куће, оне куће коју сам ја чак заобилазио да неко не би прочитао ни титрај жеље у мени да будем њен члан, да неко не би наслутио моја маштања – једина мисао ми је била да не обрукам оне који ме воле.

Да се не стиде они којима сам драг.

На тој премијери нису били моји, ни мајка, ни отац.

Тата је већ био толико болестан да мама није могла да се одваја од њега. Мама није могла да каже колико сам испунио њене снове, тата да разбије своју уздржаност.

После његове смрти, у фиоци су нашли исечке из новина о мени. Никада о томе није говорио – рекао је својевремено Марко Николић у интервјуу, а преноси Југопапир.ком.

 

View this post on Instagram

 

Zbogom,druže.Zbogom Gigo.Prerano…

A post shared by gorica.cici (@gorica.ci) on

А после тог заокрета ка Академији, наставио је да ређа улоге по којима га памте и памтиће га генерације. Није ту само улога Гиге Моравца – и сам Марко као улогу која му је променила живот издвојио је улогу Карађорђа.

– Имао сам ја и пре улоге које су биле веома озбиљне и добро урађене, али шта вреди када се то не везује за нешто што оставља дуготрајно сећање код гледалаца. Можеш да глумиш колико хоћеш неког анонимног, неће се тај много задржати код публике. Али ако оживиш неког толико вољеног код народа и притом имаш срећу да личиш на њега, онда успех долази – рекао је Николић приликом отварања Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи.

Сви детаљи љубавног живота Марка Николића: Женио се три пута, имао троје деце

марко николић
Фото: Милан Илић, РАС Србија

Иза глумца остану улоге, али и љубавне приче. Марко Николић који је преминуо данас у 73. години имао је таквих прича, тачније три велике, крунисане браком, које су му донеле троје деце.

Три брака? Можда ћете рећи да је глумац био велики заводник. Дотакао се једном приликом те теме, па је истакао да то не може објективно да процени, да је за његову популарност код жена сигурно била заслужна његова јавна професија, али је открио и највећи свој „заводнички трик“.

„На пример, замишљен си и гледаш у једну тачку, а оне се питају шта ли га мучи, мора да је сав испуњен духовностима кад је тако дубок и уме да пати. Биле су то неке фолиранције, а сад је остало да се дивим женској лепоти и да не жалим за својом младошћу“.

И патио је. Биле су то тешке љубавне муке.

„Кад је реч о духовности и правој, искреној љубави, нисам бирао. Није било битно да ли је позната или непозната личност, да ли је уметница или спортисткиња, да ли је висока, ниска, мршава, дебела. Кад ми се нешто свиди у њој, могло је њих петсто да ми скрене пажњу како нисам нормалан, не би вредело, јер ја сам себи нашао нешто што ми је интересантно. Не знам да ли на жалост или на срећу, али три пута сам се женио и имам троје дивне деце из та три брака. Не могу да кажем како ми је жао што нисам имао десет жена и десеторо деце, било би превише“.

Међу његовом децом је и глумица Мина Николић коју смо гледали у „Ургентном центру“. Када се пре неколико година сазнало да је она наследница барда нашег глумишта, Гига Моравац, како су Марка Николића звали по његовој улози у „Бољем животу“, није се устручавао да каже следеће:

марко николић
Мина Николић / Фото: РАС Србија

„Кад сам видео да деца мојих колега Тање и Мише играју њих кад су били млади, помислио сам да би и моја ћерка као студент глуме могла да се укључи. Међутим, ја играм деду Душана који нема деце и било ми је криво због тога. И кад се филм увелико снимао, питао сам редитеља ко игра медицинску сестру, а он ће мени: “Ма, наћи ћемо”. Тада сам му рекао: “Ма немој да тражиш, имам ћерку која је студент треће године глуме.” Желео сам да види како изгледа прави филм, а не само они њени студентски које је снимала. Играла је у “Ургентном центру”, али толико да је баба није ни видела јер се у том трену закашљала или брисала наочари. Желео сам да ради са глумцима о којима је маштала…

То сам иницирао, али нико се није бунио, а и зашто би кад је нормално да отац глумац подржи ћерку глумицу. Па и сваки хирург би свом сину хирургу дао да оперише“, био је искрен и реалан као и увек, и у улогама и и у животу.

Мина је објавила вест о очевој смрти на свом Фејсбук профилу. Не тако давно Николић је умео да каже:

„Кад бих почео да размишљам, све би се, што каже мој омиљени Оливер Драгојевић, свело на то да кад скупиш шта је било, цели живот у једну песму стане. Е мени се сада тако чини. За чим да жалим? Више бих провео времена набрајајући за чим да жалим него што сам уопште провео живота, јер сам изузетно љубопитљив и заинтересован за све живо на свету“.

Глумац се борио са опаком болешћу, у тој борби доста му је помагао пас Ниџа. Негде не пола пута те борбе, када се болест повукла, рекао је:

„Не могу да кажем како ми је ово други живот. Лепо је што сам то одложио, а свестан сам да је ово само одлагање. Кад испред неког укочи аутомобил на пет центиметара, то је само одлагање до биолошке смрти“.

Како нас је Гига Моравац заувек променио: Ово је највећа тајна омиљеног телевизијског лика, само читајте и ви ћете се препознати у њој

марко николић
Емилија и Драгиша Попадић (Светлана Бојковић и Марко Николић) / Фото: Youtube printscreen

Десе се тако улоге које, ма колико да године пролазе, не бледе. Десе се, освоје публику и гледаоци им се увек радо враћају. Никад једноставно не досаде, јер нас промене и јер су налик нама. Баш таква улога је била улога Гиге Моравца коју је Марко Николић добио 1987. у серији „Бољи живот“. Добро сте израчунали. Прошле су од тада 32 године, а Гига омиљен као и некад.

У серији сценариста Синише и Љиљане Павића и редитеља Михаила Вукобратића Николић је играо главу породице Попадић, Драгишу Попадића, чији је надимак био Гига Моравац.

Гледаоци су из недеље у недељу хрлили пред мале екране не би ли сазнали шта се то ново десило Гиги. Забављао их је, искреношћу, иронијом, проблемима које су и они доживљавали.

„Исту муку мучим, Гиго“, говорили би му. А знате шта је у тој индентификацији било веома важно? Гига Моравац је сваки пут гурао напред.

Осим оне основне везе публика- глумац која се завршава на нивоу забаве, отишао је корак даље. И показао им је: да није лако бити глава породице, да је у реду рећи да није лако носити ту одговорност, али да се од породице никад не одустаје.

Да жив човек погреши, да се препусти страстима, па ако схвати да то није пут којим треба да крене, да је у реду да опрости себи, а и другима и да се врати на свој животни колосек (приказао је то кроз однос са секретарицом Даром и однос са супругом Емилијом).

Показао је да је најбољи онај шеф који разуме људе са којима ради и који свој ауторитет никада не злоупотребља нити истиче, а истовремено ужива поштовање оних којима је надређен.

Није нимало неважно било то што је радио са женама, са великим бројем жена у колективу и био омиљен шеф.

Био је и отац. Најреалнији. Колико њих се препознало у Гиги и Боби, Гиги и Гузи и Гиги и Лидији. Некад строг, некад немоћан, некад прек, али увек пун љубави.

И како је само волео Гига Моравац! Имао је баш широко срце које је умело да га скупо кошта. И изнад свега волео је своју Емилију.

Да, љубави наизглед другачијих људи и те како умеју да успеју и трају цео живот.

Јурио је Гига за новцем, али новац никад није господарио њиме.

Био је весељак, кад му је живот пружао шансу за весељем у јурњави за бољим животом.

Био је добар, неретко и наиван и човек попут свих нас.

Зато смо га волели и зато га волимо! У потрази за својим бољим животом.

Т.Г, Југопапир.ком / Ј. М, Блиц

1 коментар

  1. GIGA MORAVAC ? JEDNOSTAVNO B O Z A N S T V E N , KAKO NA FILMU TAKO I U ZIVOTU SA SVOJIM DRUGARIMA NA OBALI SAVE ILI DUNAVA ,SVI ZALIMO ZA LEGENDOM I JEDNOSTAVNIM , SPONTANIM NASIM GIGOM !!!

Comments are closed.