(ВИДЕО) ПРВИ ПУТ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ Сви одговори на питање: „А када су нам то Руси помогли?“ у новом филму „РУСКА ПОМОЋ СРБИЈИ КРОЗ ИСТОРИЈУ“

Kоначно се клапа затворила на празник Материце, а на Бадњи дан и Оцe филм ,,РУСКА ПОМОЋ СРБИЈИ КРОЗ ИСТОРИЈУ“ је најзад завршен, после скоро два месеца радa.

руска помоћ србији кроз историју
Фото: Printscreen

Филм је урађен у склопу међународног руско-српског просветног пројекта, потписаног између ОШ ,,Бубањски хероји” из Ниша и руске школе бр. 11 из града Шуја, Руска Федерација.

ОШ ,,Бубањски хероји” је већ дужи низ година у међународној сарадњи са руским школама.

– Ето и случајности да се филм преко електронских медија у Србији прикаже баш пред долазак председника Руске Федерације Владимира Путина у Србију, наглашава Ђорђе Бојанић.

Овим филмом покушали смо да спојимо просвету (српске и руске ђаке, студенте), војску, Цркву, Град, невладине организације, Руско-српски хуманитарни центар, козаке…

Овај филм покушаће да разбије негативне предрасуде и незнање о српско-руским односима и о питању које све чешће чујемо ,,А КАДА СУ НАМ ТО РУСИ ПОМОГЛИ?“.

Рад на филму благословио је Епископ нишки г. Арсеније.

Овај филм има једанест фрагмента. Режија, текст и камера – Ђорђе Бојанић, монтажа, анимација и сценографија – ђакон Дејан Јовановић.

Филм садржи мноштво фотографија, видео записа, анимација, историјских карата. У филму, осим делова које су приредили ученици ОШ ,,Бубањски хероји“ (осми разред) и ученици основне школе бр. 11 (девети разред) из града Шуја (Руска Федерација), чућемо и студента Православног богословског факултета у Београду Луку Миленковића.

руска помоћ србији кроз историју
Плакат за филм „Руска помоћ Србији кроз историју“

Учесник филма је и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, а део филма је снимљен и у Руско-српском хуманитарном центру, где смо разговарали са кодиректором Вјачеславом Власенком.

Обратио се и председник српског огранка руског мото-клуба ,,Ноћни вукови” Саша Савић.

У филму говори и заменик градоначелника Ниша др Милош Банђур. Видећемо и обраћање духовника оца Раше.

Филм је завршен на празник Материце, снимањем разговора са духовником, оцем Влајком Грабежом, у манастиру Свети Роман.

Из Москве се обратио и Козак из Кисловодска, са Кавказа, Олег Фомченко Бровков, заменик атамана козачке општине „Светог Царевића Алексеја“ и дипломата. Козак Олег је у више наврата обишао Србију и снимио филм о Србији за Русе.

На крају филма гледаоцима се обраћа и професор историје Ђорђе Бојанић.

– Надам се да ће овај филм многима разјаснити догађаје који су испреплетени узајамном љубављу и помоћи два братска народа кроз историју. Добро је да коначно имамо филм овог обима и ове садржине, који обухвата целокупну тему српско-руских односа и узајамне братске помоћи. Филм је урађен без икаквих финансијских средстава, биће доступан свима који желе да га емитују без финансијске надокнаде, наглашава Ђорђе Бојанић.

Погледајте цели филм: