(ВИДЕО) Пут у средиште српства! – Спознаја својих корена је цивилизацијски чин!

Александар Шаргић, уредник и аутор на ЈуТјуб каналу Србија Глобал био је гост канала ХелмКаст и Миодрага Милановића, познатог српског историчара и припадника аутохтонистичке школе српске историографије.

александар шаргић
Александар Шаргић

Шаргић је привукао пажњу гледалишта својим емисијама о српској прошлости у давним временима где су теме другачије медијски обрађене, како сам Александар каже, путовао је у средиште српства настојећи да објасни неке проблеме везане за српску националну историју.

У разговору са водитељем Миодрагом Милановићем поменут је низ занимљивих чињеница у вези с античком Србијом. Тако ће гледаоци сазнати о генетским истраживањима на Макс Планк универзитету која се односе на становништво Лепенског вира и Винче и недоумицама да ли је то становништво, и у којој мери, повезано са данашњим Србима.

александар шаргић
У разговору с водитетљем Миодрагом Милановићем

Убедљиво најбоља емисија на Србија Глобалу била је о Србима и Илирима. Шаргић открива како је она настала, упознајући нас са својим истраживањима, као и са начинима како су настајале емисије које су у центру пажње имале настанак писма код Срба, о Стројимировом печату, Светим Ћирилу и Методију.

Гост ХелмКаста се такође широко осврнуо на материјалне доказе (археолошке и етнолошке) као и на вечну дискусију између присталица тзв. Бечко-берлинске школе и аутохтониста.

александар шаргић
Александар Шаргић

Важан део интервјуа говори о Србима из Мале Азије и епископалном средишту у граду Гордосервону (градина Срба). Занимљив је и Шаргићев осврт на проблеме у вези са питањем трагања за Тројом, питања која се јављају у вези с пореклом Дачана, Трачана, Трибала, као и с потребом да неки трагачи посегну за епском фантастиком у покушају да  објасне порекло Срба.

Питање порекла и дубине наше историје није тема за бусање у груди. Питање порекла и историје је питање наше обавезе пред прошлошћу, и императива да будемо бољи него што смо сада. Балкан је одувек био географска раскрсница света, па како и зашто нас онда уче да смо цивилизацијско слепо црево? Већ 50 година научна јавност зна за налазишта која припадају цивилизацији Винче и Лепенског Вира, па ипак, у нашим уџбеницима и медијима тих тема нема. Цивилизације рођене на Балкану много су старије од оних које изучавамо у уџбеницима. Те цивилизације у нашој јавности и систему образовања потпуно су скрајнуте а и када се говори о њима, прво се нагласи да ми немамо ама баш никакве додирне тачке са њима. Да ли је баш тако? Модерне нације настају у 19. веку, али народи и племена од којих вучемо порекло трају много дуже. Срби као и други народи света, у старом веку и ономе што називамо праисторијом, нису постојали у данашњем облику, али далеко од тога да нису постојали људи чији језик, митологија, веровања, обичаји и гени имају уску повезаност са нама. Сви народи света имају своје претке и корене, а спознаја сопствених корена, цивилизацијски је чин и обавеза.

Погледајте снимак емисије: