Отац Симеон Манастир Рукумија – Срби страдају јер нас Бог проверава, али нас увек и спасе. (ВИДЕО)

Отац Симеон говорећи о браку и брачним проблемима каже да се деле на породичне, личне и спољашње. Говорећи о томе да људи много чекају улазе у бракове и са четрдесет и више година.

отац симеон
Јеромонах Симеон (Станчетић)

Најбољи бракови су они када пар улази у брачну заједницу невин, али је то данас редак случај. Људи се „забављају“, што је погрешно. Отац Симеон наводи пример парова који су се забављали и по седамнаест година, а којима је на крају све пропало.

Такође се осврће и на чедоморства или абортусе и кроз примере даје одговор: Познајући неког гробара, има податке и каже да пет пута више људи умре него што се роди, за само неколико година. Некада су сеоске школе биле пуне а сада имају највише до три ђака.

отац симеон
Отац Симеон у разговору с Миодрагом Микијем Ракићем

Исто тако је проблем младих што улазе у везе из страсти а не из љубави, тако да многе жене и мушкарци промене више партнера па на крају ударе главом о зид, задеси их то да лутају и да не ступају у брак. Да би се ослободили тог зида потребна је молитва и покајање због таквог живота, а онда, ако Бог услиши молитве, могу наћи брачног партнера.

Отац Симеон се осврће и на данашње време и тешку ситуацију у којој се налазе Срби говорећи да овај народ често страда, па узима за пример Албанску голготу. Међутим, српски народ само зато што је православан и верује у једног и истинског Бога бива спашен. Такође наводи да су Срби народ који су кроз историју највише страдали, уз њих и Руси. Али то је баш због тога што нас не воле јер смо православни и искрени у вери, што многима то смета и покушавају да сломе наш народ, али докле год верујемо у истинског Бога неће успети у томе.

Пред Царем Небеским се стоји, док католици и други седе на молитвама. Ми православни стојимо како у црквама тако и у манастирима, као што војник стоји. Стога отац Симеон каже да смо ми Срби – православна војска.

отац симеон
Јеромонах Симеон (Станчетић)

Отац Симеон каже да сваки мушкарац треба да служи војску јер се тиме учи дисциплини која га прати кроз читав живот, што и њему као монаху много помаже јер је много тога научио у војсци.

О данашњем времену каже да је тешко, али да кроз историју нама и никад није било баш лако и да кад год се вратимо Богу и радимо на духовном оздрављењу тад буде и боље за Србију. Данас има много искушења, којима су људи сведени на материју и заведени да је материјално битније од духовног, плашећи се да не изгубе живот а губе Бога. Многи Српски великани су погинули на Косовском боју али су гинули за духовни завет а не материјални а уз њих и многи народ али са том вером Србија се уз Божију помоћ вратила и увек ће се враћати док смо верни!

Погледајте целу емисију :