Правница добила отказ јер је указивала на корупцију у фирми, А САДА ЈУ ЈЕ ДИРЕКТОР И ПРЕТУКАО

0

Правница Татјана Ђаконов, која је једина указала на малверзације у Заводу за здравствену заштиту радника у Новом Саду, отпуштена је 2014. године. Како пише у краткој биографији на њеном Твитер налогу, она већ шест година трпи тортуру новосадских власти. Њене невоље кулминирале су пре два дана, када ју је директор Завода за заштиту здравља Мирко Шиповац претукао, како Татјана каже, из освете због  њеног пријављивања корупције у здравству. 

Ђаконов је у Заводу била и члан Комисије за јавне набавке. Због озбиљних оптужби, уз које је приложила и писане доказе, добила је и статус узбуњивача од Агенције за борбу против корупције. Али, директор Завода Мирко Шиповац, јој је дао отказ.

У Агенцији за борбу против корупције тада су изразили сумњу да Татјанин отказ представља одмазду и одмах су најавили да ће, како су рекли, због отпуштања без правног основа, алармирати све надлежне у Новом Саду.

татјана ђаконов
Трпела је насиље и пре отказа, а сада је завршила у завојима. Татјана Ђаконов

– Агенција ће позвати директора да се изјасни у вези са давањем отказа лицу које има статус узбуњивача, што према одредбама правилника о заштити лица које пријави сумњу на корупцију представља могућу одмазду. Обавестићемо и Инспекцију рада, Скупштину града, која је оснивач Завода и члана Градског већа за здравство – речено је те 2014. у Агенцији.

Татјана је констатовала да је бесправно дат отказ само кап у препуној чаши.

– Дуго се већ борим с њима и стварно ми понестаје снаге. Сматрала сам да је часно и морално указати на све неправилности и озбиљне повреде закона у једној државној установи. Добила сам подршку Агенције за борбу против корупције, али пријаве које су прослеђене Тужилаштву у Новом Саду стоје. Ништа се не дешава – изјавила је тада Татјана, која је 2011. године излечена од канцера, а затим је, по повратку с боловања, отпочела борбу с малверзацијама директора.

Спор поводом противправног отказа био је трећи судски спор који је Татјана морала да води против Завода, због поступака директора Шиповца.

Када су новинари позвали директора Мирка Шиповца, чим су се представили, захвалио се на позиву и спустио слушалицу. Није сачекао ни да му поставе питања.

Агенција за борбу против корупције објавила је 2016. године да је настављено насиље над Новосађанком Татјаном Ђаконов.

Агенција је том приликом подсетила да је улога узбуњивача од непроцењивог значаја за откривање корупције и да је, како би грађани били охрабрени да јавно проговоре о корупцији, неопходно да после тога уследи адекватна реакција институција.

татјана ђаконов
Твитер налог Татјане Ђаконов / Фото: Printscreen

„Случај Татјане Ђаконов, запослене у Заводу за здравствену заштиту радника у Новом Саду, нажалост, још једанпут нас подсећа на то како изостанак ове реакције може да доведе до тога да се узбуњивач суочи са великим личним ризиком. Подсећамо да је после добијања отказа од стране директора Завода за здравствену заштиту радника у Новом Саду, Агенција за борбу против корупције утврдила да је поступање директора према узбуњивачу и доношење акта о радном статусу узроковано околностима које су у вези са пријавом корупције Агенцији и да се ради о одмазди према узбуњивачу. Инспекторат за рад у Новом Саду донео је решење којим се одлаже извршење решења о отказу уговора о раду до правноснажног окончања судског поступка. Основни суд у Новом Саду донео је пресуду којом се поништава као незаконито решење о отказу и наложио враћање на радно место“, наводи Агенција за борбу против корупције.

Како су објаснили у Агенцији, иако је Татјана Ђаконов уз велике напоре кроз институције система успела да оствари своја права у погледу радноправног статуса – подједнако је важна реакција јавнотужилачког система и полиције, која је изостала.

„Истовремено, настављена су непримерена поступања према особи која је пријавила корупцију. Татјана Ђаконов је обавестила Агенцију да је 6. јануара, у пословним просторијама директор физички повредио, о чему је доставила извештај лекара специјалисте Клиничког центра Војводине и истакла да сматра да је главни разлог њеног физичког повређивања управо тај што надлежни државни органи у Новом Саду више од три године ништа нису предузели поводом кривичне пријаве против директора“, навели су 2016. године у Агенцији.

Они су тада нагласили да Агенција нема више овлашћења да одређено поступање према особи која је пријавила корупцију оцени одмаздом због пријављеног случаја корупције, али ће у даљем поступању предузети све што је потребно да заштити Татјану Ђаконов и о овом случају обавести министра унутрашњих послова, министра правде и Републичко јавно тужилаштво.

„Подсећамо и на то да је Агенција претходно, заједно са пружањем заштите Татјани Ђаконов о пријављеном случају корупције, обавестила тужилаштво у августу 2013. године, са предлогом да испита случај у оквиру своје надлежности, али до данас испитивање случаја није спроведено и налази се у почетној фази прикупљања информација.

Случај Татјане Ђаконов шаље поруку грађанима да неће имати институционалну заштиту од одмазде због чега ће бити демотивисани да пријаве корупцију, јер ће бити суочени са непропорционалним личним ризиком, који подразумева не само губитак посла, него и више од тога“, констатовали су у Агенцији за борбу против корупције.

Те 2016. године Татјана Ђаконов је задобила повреде шаке у канцеларији секратарице директора Завода за здравствену заштиту радника Мирка Шиповца, тако што јој је Шиповац залупио врата канцеларије преко руке, у пределу изнад шаке, при томе јој поручивши: „Марш напоље!


Сада, три године касније, Татјана је претучена од истог лица. Шта раде полиција и тужилаштво?

Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.