Нишки муслимани се окренули против свог имама: Тражио да се позив на молитву чује ван џамије и да муслиманке прегледају докторке, а онда се дигла побуна (ФОТО)

Нишки муслимани кажу да им је довољно што имају богомољу.

нишки муслимани
Нишка џамија / Фото: Милан Новаковић

Захтев нишког имама Ирфана Рекаја упућен градским властима да се позив на молитву чује и ван џамије, као што је то случај у Новом Пазару, изазвао је буру међу припадницима муслиманске вероисповести, који су се супротставили иступању свог верског поглавара.

Пошто је Рекај преко медија затражио веће поштовање исламских канона, које осим гласног позивања на молитву укључује и то да муслиманке прегледају искључиво женски лекари, данас је хитно одржана седница Исламског одбора, који су имамову иницијативу оценили као самовољно иступање које не одражава ставове 20.000 муслимана који живе у Нишу.

– Сматрамо да нема потребе да се позивање на молитву чује изван џамије, јер не видимо ниједан разлог за то. Ако би се чуло позивање мујезина у време сабаха, у зору, буниле би се наше комшије које у то време спавају. Због чега бисмо им сметали, разумемо да остале Нишлије немају разлога да желе да слушају позив на молитву, и немамо намеру да ништа предузимамо по том питању – рекао је за Телеграф Рагиб Добрева, председник нишког Исламског одбора.

нишки муслимани
Рагиб Добрева / Фото: Телеграф

Добрева наглашава да је нишким муслиманима довољно то што имају своју богомољу.

– Потребна нам је џамија да имамо где да се молимо, хвала Богу имамо је, слажемо се са Нишлијама осталих вероисповести, лепо сарађујемо са градом, њима свака част и не видим због чега бисмо ишта мењали. Казао сам имаму да нема потребе да упућује захтев да се молитва чује ван џамије, али је он то ипак учинио на своју руку, иако га Исламски одбор и ја као председник не подржавамо. Нисмо знали да је то учинио док нисмо прочитали у медијима и зато смо се данас окупили да бисмо изнели другачији став који је за њега обавезујући. Из тог разлога немате потребе са њим да разговарате по том питању – објаснио је председник Исламског одбора.

Владимир Аметовић, један од верника којег смо данас затекли у нишкој џамији подржао је став Исламског одбора.

нишки муслимани
Фото: Телеграф

– Рођен сам у Нишу, сматрам се грађанином Србије, можда сам чак и већи Србин од многих Срба хришћанске вероисповести. Муслиман сам, али се осећам потпуно слободно, сва права имам као и остали Срби. Ми не живимо у тим земљама где се то ради, и не видим зашто бисмо сада инсистирали на нечему што нам није сметало свих претходних година – каже Аметовић. Са њим се сагласио и Мирослав Вујичић, истичући да градска власт поштује права муслимана.

– Не желимо никог да провоцирамо, свако има право на своју веру, молимо се једном Богу, само га различито називамо. Лепо живимо у Нишу, и нема ниједног разлога да узнемиравамо једни друге по верском основу – казао је Вујичић.

нишки муслимани
Ахметовић, Рагиб и Вујичић / Фото: Телеграф

Коментар најновијих догађаја у муслиманској заједници нисмо успели да добијемо од нишког имама Ирфана Рекаја јер је у телефонском разговору саопштио да се због службених обавеза налази у Лесковцу, те да ће о свему са новинаром разговарати приликом непосредног сусрета.

Д.К, Телеграф