Ђорђе Вукадиновић: Гиљотина и вешала на протестима су политички фолклор – Убиство Оливера и пребијање Борка су СТВАРНО НАСИЉЕ ВЛАСТИ

Гостујући у емисији „Прави угао“ РТВ Војводина, аутора Љубице Гојгић, уредник НСПМ и народни посланик Ђорђе Вукадиновић коментарисао је стање у опозицији и актуелне догађаје на политичкој сцени.

ђорђе вукадиновић
Ђорђе Вукадиновић / Фото: НСПМ

Одговарајући на питање зашто опозиција каже да је кључни проблем Србије Александар Вучић, Вукадиновић је рекао да ту није у питању Вучић као човек од крви и меса, него систем владавине који је он успоставио и који оличава. Ја мислим да је тај систем лош по Србију, у крајњој линији лош и по њега, и да се на тај начин држава не може водити, зато што се сва моћ и све одлучивање фокусира у једној личности, која узурпира институције, уцењује и понижава читав народ.

– Нисам сигуран да ће ванредних избора бити. Најављена Вучићева кампања по Србији ми више делује као покушај амортизовања последица грађанских протеста и учвршћивања сопственог бирачког тела. Не постоје формални разлози за изборе, а ако би их и расписао опозиција не би требало на њих да изађе.

– У овом тренутку, ниједна опозициона групација осим Савеза за Србију нема шансе да пређе цензус, то потписујем. Верујем да је то јак аргумент за евентуално учешће на неким будућим изборима у једној колони, то показују и истраживања и резултати последњих неколико избора, закључно са оним београдским. Чуди ме што се та идеја увек изнова оспорава и проблематизује, иако расцепкани представљају лаке мете и служе Вучићу само за забаву и симулацију плурализма политичке сцене.

– Нема сумње да је СНС убедљиво најjача странка, али су тренутно, као коалиција, испод 50%, и далеко од онога што им се приписује у анкетама које се објављују последњих дана. (А да и не говоримо колико је комично када се каже да, например, СНС има 55 одсто, а онда још плус ПУПС 3,4, СНП 2,2, па Расим исто неколико процената итд.) СПС има између осам и десет одсто. Савез за Србију подржава око 20%, а још 10 одсто испитаника, каже да би гласало за опозицију, али не знају тачно за кога. То, у овакво неравноправним медијским условима, где власт контролише дословно све телевизије са националном фреквенцијом и седам од осам дневних новина, нипошто није лош резултат. Ипак, кључна ствар је непостојање услова за фер изборе, без чега домет опозиције остаје нужно лимитиран.

ђорђе вукадиновић

– Било је непримерених изјава и из редова опозиције, и у парламенту и у јавности, које су за осуду, али се ипак, никако не може стављати знак једнакости са оним што власт ради неистомишљеницима, у медијима, парламенту и на сваком месту. Макета вешала на протесту је можда неумесна, али то је ствар политичког фолклора. Енглези су носили вешала на протестима против Терезе Меј, а жути прслуци у Француској носе гиљотину за Макрона. Не можете то поредити са стварним насиљем власти, са стварним нападом на Борка Стефановића, стварним убиством Оливера Ивановића, или стварним покушајем убиства новинара Милана Јовановића – закључио је Вукадиновић.

НСПМ

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.