Порука руског војног експерта Пољској: Америка је далеко, а Русија – близу

0

Амерички генерал Бен Хоџис је изјавио да географски положај Пољске има одлучујући значај за очување безбедности у Европи и „обуздавање“ Русије. Према његовим речима, транспортни путеви који се налазе на територији те земље могу побољшати маневарске могућности снага НАТО-а у случају конфликта са Москвом.

географски положај пољске
Фото: U.S. Army photo by Staff Sgt.

Хоџис је на састанку са представницима пољских пословних кругова навео да ће изградња Централног транспортног чворишта између Варшаве и Лођа осигурати безбедност у том региону Европе, посебно ако оно буде повезано са инвестицијама који се улажу у пројекте у земљама Три мора (сарадња земаља Црног, Балтичког и Јадранског мора), на пример у ауто-пут Карпатија и железницу „Рејл Балтика“.

Хоџис је навео да ефикасност стратегије обуздавања такође зависи од „јаке и модернизоване пољске војске на копну, у води и ваздуху“, њене интеграције под командом НАТО-а и сарадње са Немачком и замљама Балтика.

Убрзо после Хоџиса огласио се и пољски министар спољних послова Јацек Чапутович, који је рекао да ће распоређивање америчких ракета са нуклеарним бојевим главама у Европи ићи у корист континенту.

„Ми то уопште не желимо, али то зависи које ће акције Русија предузети у будућности“, додао је Чапутович.

Ово питање постало је посебно актуелно одмах пошто су САД објавиле да се повлаче из Договора о забрани ракета средњег и кратког домета и  пошто је Русија одговорила реципрочно.

„На основу чега Пољска може добити такву лидерску позицију? Једино ако се у Пољској распореде ракете средњег и кратког домета, онда се са њене територије може нанети најефикаснији напад по територији Русије, јер ће време лета пројектила бити кратко. Управо због тога амерички генерали дају такве изјаве. О томе да Пољска одобрава Американцима да изграде прилично поуздано упориште, помоћу кога би могла да прети Русији и уцењује је раније је говорио и бивши шеф обједињеног комитета начелника штабова САД Џозеф Данфорд“, подсећа војни експерт Сергеј Судаков.

Експерт оцењује да би Пољска могла да постане одређена покретачка снага НАТО-а, савезник Сједињених Држава у сукобу са Русијом. Међутим, према његовим речима, главно питање за Варшаву и даље „виси у ваздуху“.

географски положај пољске
Варшава, поглед на стари град / Фото: Pixabay

„Зар Пољска не може да схвати једноставну ствар?! Ма, колико се она трудила да изгради блиске односе са Белом кућом и Стејт департментом, требало би да јој буде јасно да се зона америчке одговорности протеже на земље америчког континента, а да су оне европске земље које САД покушавају да заштите далеко. С друге стране, Русија је близу. Ми смо осуђени да будемо суседи и да преговарамо. Америка неће моћи стално да застрашује и уцењује целу Европску унију, једног дана ће се њени ресурси истрошити. А шта ће онда Пољска?! Дугорочно посматрано, мислим да је Пољској боље да се фокусира на оне који су ближи, а не на оне који је уцењују с друге стране океана“, рекао је политиколог.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин је крајем прошле године поручио да ће Русија, уколико САД напусте Споразум о ракетама средњег и кратког домета, морати да одговори на сличан начин и да европске земље „морају да разумеју“ да ризикују да буду мета контраудара, уколико пристану да на својој територији поставе америчке ракете средњег домета.

Оливера Икодиновић, Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.