Русији искључују интернет?

Руски председник Владимир Путин упозорио је да постоји теоретска опасност од тога да Русија буде искључена с интернета, због чега је неопходно створити независне дигиталне сегменте, док руски експерти истовремено упозоравају да би то нанело огромну штету и губитке свима, а не само Русији.

искључена с интернета
Фото: Сергеј Пјатаков, Спутњик

Током сусрета с представницима руских информативних агенција и штампаних медија, Путин је оценио да би то била не само економска него и политичка штета, која би угрозила интересе специјалних служби.

Руски експерти кажу да је претња која се надвила над Русијом због могућег искључења интернета „мач са две оштрице“, који ће једним делом ударити по руским корисницима интернета, а истовремено ће истом снагом ударити и на стране кориснике и специјалне службе.

„Суштина је да је свет сада глобалан, сви основни процеси економског поретка, политичког, социјалног, обавештајног засновани су на коришћењу глобалних телекомуникационих мрежа, које се заснивају на интернету. Покушавајући да искључе Русију са мреже, западне обавештајне агенције ће изгубити тренутну количину обавештајних и других аналитичких информација. Са економске тачке гледишта, веома много ће изгубити и организације које тргују преко интернета. То ће у великој мери политички утицати на иницијаторе блокирања интернета у том делу да ће хваљена демократска права и слободе, којима су нас учили деценијама, бити нарушени. Биће великих губитака управо у та три главна подручја“, каже за Спутњик експерт у области информационе безбедности Виталиј Вехов.

Експерт истиче да је Русија већ учинила много како би се заштитила у случају таквог развоја догађаја.

„Руководство Русије, његове безбедносне и специјалне службе дуго су биле свесне те претње и током протеклих седам година веома су се успешно припремале за то. Например, ’Ростелеком‘ као генерални провајдер интернет услуга, укључујући и у органима државне власти и другим безбедносним службама, током ових година спроводио је одговарајуће техничке и технолошке мере. Сада је немогуће да било ко технолошки искључи Русију са интернета. Мрежа је мрежа — ако је већина сегмената који пружају приступ мрежи за руске кориснике искључена, они могу користити резервне канале који сада постоје преко других земаља. Комуникација ће у овом случају ићи кроз Кину“, истиче Вехов.

Путин је подсетио да су интернет измислиле западне тајне службе. С тим у вези, председник Русије је истакао важност развоја сувереног „Рунета“, тј. руског сегмента интернета, и припреме за могуће искључење из глобалне мреже.

„Они тамо седе, то је њихов изум, и све слушају, виде и читају оно што ви кажете, и акумулирају ове информације, али ако се развије ’Рунет‘ то неће моћи да раде“, нагласио је Путин.

Путин сматра да ће „партнери“ 100 пута размислити пре него што искључе Русију са интернета, али је нагласио да је теоретски све могуће и да се због тога морају стварати такви сегменти који не зависе ни од кога.

Он је додао да Русија не намерава да се искључује с глобалног интернета, али да „на све треба бити спреман“ и истакао је да је боље имати што више суверенитета, укључујући и дигитални.

„Треба то развијати, улагати у то новац, не жалити га и имати у виду да је то један од кључних праваца развоја у свету у целини и за нашу земљу посебно“, нагласио је Путин.

Путинова изјава дошла је у тренутку када се разматра нацрт закона о аутономном раду „Рунета“, који је представио сенатор Андреј Клишас. Документ је већ прошао прво читање у Доњем дому Парламента. Он претпоставља и предвиђа изолацију руског сегмента интернета и обезбеђује његов аутономни рад у случају да Русија буде искључена са глобалне мреже. Пројекат обезбеђује држави право вета на комуникацију преко било којег канала, а такође поједностављује и прецизно блокирање.

Према Клишасовим речима, примена закона у почетној фази ће захтевати 20 милијарди рубаља (око 270 милиона евра), које су већ укључене у буџет.

Оливера Икодиновић, Спутњик