Kако Хрвати перу српске паре? – Домагој Маргетић (ВИДЕО)

Гост емисије Скенирање у продукцији ХелмКаста био је истраживачки новинар Домагој Маргетић.

домагој маргетић
Домагој Маргетић

Домагој Маргетић (Загреб, СФРЈ, 1974) је хрватски новинар-истраживач и бивши политичар. Домагој Маргетић каријеру је започео почетком 1990-их као вођа странке „Хрватске младежи“ са којом на локалним изборима није остварио успех. После тога учланио се у ХДЗ где је постао председник омладине. Године 1996. разишао се са Фрањом Туђманом због чега је био избачен из странке, после чега почиње да се бави новинарством. Крајем 2002. године Маргетић је осуђен због малверзација и дугова приликом управљања орнитолошким резерватом Црна Млака. Двапут је осуђиван од стране хашког трибунала УН-а; први пут 2005. када је Маргетић заједно с Маркицом Ребићем, Стјепаном Шешељем и Ивицом Маријачићем осуђен због непоштовања суда, односно због објављивања сведочења заштићеног сведока Стјепана Месића у процесу против Тихомира Блашкића (1998). Шешељ и Маргетић, директор односно главни уредник Хрватског слова осуђени су према двема тачкама, будући како су одбили примити оптужницу. После годину дана Карла дел Понте поново подиже оптужницу против Домагоја Маргетића, опет због непоштовања суда и откривања заштићених сведока. У 2006. години осуђен је на три месеца затвора и 10.000 евра новчане казне, а пуштен је из притвора 2007. Од 2005. године ради као колумниста на властитом веб порталу „Нецензурирано.ком“. Маргетић је био предмет контроверзи и због оснивања Странке хрватских бранитеља упркос томе што није учествовао у рату; странка је била део коалиције „Једино Хрватска“, али није с њом наступила на изборима за Хрватски сабор 2007, него самостално у XI изборној јединици за исељеништво. СХБ на наведеним изборима није прешла ценус.

Маргетић је говорећи о својој новој књизи “Kрваве балканске милијарде“ истакао да су политичке елите после распада Југославије међусобно поделиле око 150 милијарди долара, који су завршили у њиховим и приватним џеповима њиховог блиског окружења.

домагој маргетић
Домагој Маргетић и Оливера Миливојчевић

Тако је, заправо, како Маргетић тврди, извршена тајкунизација Балкана. Он објашњава како су Милошевић и Туђман делили плен док су се Срби и Хрвати међусобно убијали.

Маргетић каже да везе политичких елита Београда и Загреба никада нису покидане и тврди да и данас постоје. “Некада су делили нафтне интересне, а данас је то, рецимо, промет меса. На тај начин, док се и даље народи међусобно гледају преко нишана, српске, хрватске и косовске политичке елите сарађују и деле плен. „Тако сам дошао до папира како се увози месо преко Kосова, онда у Србију, из Србије се извози у Хрватску, а одатле даље у Европску унију“, каже гост Скенирања.

домагој маргетић
Домагој Маргетић

Исто тако, сазнао сам како су Туђман и Милошевић својевремено делили плен око нафте, новца и некретнина које су наслеђене од СФРЈ. Данас то тако хрватска, српска и косовска елита чине сарађујући за своје личне интересе с увозом меса“, каже Маргетић. Он је додао да је о свему томе говорио пред европским институцијама и износио доказе, али да је јасно да постоје интереси да се такве пљачке прећуткују.

Аутор и водитељ емисије је Оливера Миливојчевић.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.