Срамота шта трпимо! Усред Београда Жене у црном и остале стране НВО одржале перформанс о албанским жртвама на Косову

0

Уличним перформансом и шетњом централним улицама Београда невладине организације Иницијатива младих за људска права (JИХР), Фонд за хуманитарно право (ФХП) и Жене у црном (ЖуЦ) обележиле су 20 година од злочина над албанским цивилима на Косову, чија су тела скривана у београдском насељу Батајници, пише Слободна Европа. Невероватно је да ниједна патриотска организација, ниједна група или појединац нису реаговали на ову отворено антидржавну и непријатељску активност србомрзачких страних НВО у центру главног града.

невладине организације
Перформанс непријатељских НВО у центру Београда / Фото: Слободна Европа

Група активиста је у Кнез Михаиловој улици извела перформанс „Батајница 744: Закопана истина“ и том приликом су земљом затрпали пано са именима косовских Албанаца из масовне гробнице у београдском насељу Батајница, преноси Слободна Европа.

Сташа Зајовић, председница Жена у црном, изјавила је да је „током НАТО бомбардовања 1999. године целокупно становништво било изложено разарању и насиљу, али је, додала је, албанско становништво на Косову уз то било изложено и етничком чишћењу од стране режима Слободана Милошевића“.

„Један од злочина је било премештање лешева са Косова, а једна од највећих локација на којој су пронађени лешеви је Батајница. Овим симболичким чином прекривања имена албанских жртава, поручујемо да желимо да разоткријемо ту истину која је закопана у овој и другим масовним гробницама у Србији и да градимо другачију културу сећања“, рекла је Зајовић окупљеним новинарима.

Гробница без обележја, злочинци без казне

Марко Милосављевић, из Иницијативе младих за људска права, изјавио је да у Србији у последњих 20 година постоји наратив којим се прећуткују масовне гробнице у Батајници, Петровом Селу, језеру Перућац и у Рудници, те да се признају само српске жртве.

„Овде имате више од 10 локација са којих су транспортоване те жртве, а сам број од 744 посмртна остатка који су ископани само десетак километара одавде, говоре о том злу о којем не смемо да престанемо да дебатујемо. На томе ћемо инсистирати и покушаћемо да едукујемо младе људе како би знали читав контекст рата на Косову и распада бивше Југославије“, изјавио је Милосављевић.

После перформанса, уследила је шетња до платоа Народне скупштине Србије, а читав догађај обезбеђивала је полиција. Инцидената није било.

Организације захтевају да држава Србија попише све жртве рата на Косову, да се открију и саопште подаци о несталима током сукоба на Косову, те да се саопште сви подаци о масовним гробницама у Србији у којима се налазе посмртни остаци особа албанске националности, као и да се процесуирају одговорни за почињене злочине и њихово прикривање.

Огњен Главонић: Ћутња је терет

Фото: Бета

Такође, захтеви су и да Специјални суд предузме све радње у циљу процесуирања одговорних за злочине почињене над особама албанске националности и да починиоци злочина буду адекватно кажњени.

Међу захтевима су и изградња споменика жртвама у Батајници, као и да се престане са слављењем осуђених ратних злочинаца и прекине са праксом њиховог повратка у институције.

Три организације подсећају да је албанско цивилно становништво на Косову било изложено, осим НАТО бомбардовања, и кампањи злочина од стране режима председника тадашње Савезне Републике Југославије Слободана Милошевића.

„Оружане формације (МУП Србије, Војска Југославије и паравојне јединице) починиле су велики низ злочина на Косову, који су кулминирали током НАТО интервенције. Злочин такође представља и премештање тела убијених косовских Албанаца у масовне гробнице по Србији. Пре него што су превезена у Батајницу, тела убијених Албанаца била су закопана у примарне масовне гробнице на Косову“, наводи се у саопштењу ЈИХР, ФХП и ЖуЦ.

Од 2001. до данас, на територији Републике Србије на четири локације су откривене масовне гробнице са 941 телом Албанаца убијених на Косову 1999. године, превасходно цивила страдалих ван оружане борбе.

У батајничким масовним гробницама откривени су посмртни остаци 744 косовска Албанца страдалих на Косову од 24. марта до 22. маја 1999. године, наводи се у тексту Слободне Европе који преносимо.

Слободна Европа

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.