ТРИ ДАНА ГОРИ СВЕТО ДРВО КОД ПРОКУПЉА: О њему колају и сабласни митови, народ узалуд покушава да угаси ватру

Пуна три дана ватрогаси покушавају да угасе ватру која је избила у прастаром храсту у прокупачком планинском селу Товрљане, а узрок овог пожара је људски фактор.

товрљане
Храст у Товрљану / Фото: Телеграф

Пуна три дана ватрогаси покушавају да угасе ватру која је избила у прастаром храсту у прокупачком планинском селу Товрљане, а узрок овог пожара је људски фактор. Проблем је што је пожар избио унутар храста и тек данас је прегорела делимично и кора овог дрвета, па је могуће споља угасити ватру.

До сада су ватрогасци потрошили више цистерни воде покушавајући да га угасе. Мештани овог села су очајни, јер храст сматрају светим дрветом и испод њега сваке године обележавају Свету тројицу.

– Ватра је избила из корења, које је због старости прилично разуђено, те је кренула унутар дрвета. Претходно је неко упалио околну траву, па је вероватно тако ватра дошла до делова корена овог дрвета. Чим смо приметили да гране горе, позвали смо ватрогасце и они се већ три дана муче да угасе пожар. И ми смо покушавали да сузбијемо ватру бацајући око храста лато, воду, али све је за сада узалуд – каже мештанин овог села.

Он додаје да је дрво стабла пречника најмање 1,5 метар и да овај храст спада у најстарије у Србији.

Колико је важно селу, потврђује и то да су недавно упутили захтев нишком заводу да се заштити као добро, али нажалост само неколико дана после тога људском непажњом је запаљен.

За ово дрво се везују разне приче и мештани га заиста мистификују. Постоји прича да је један човек кренуо да сече грану, те му се одмах укочила рука.

– Преживео је све недаће, невоље, природне непогоде и сада се десило да непажњом почне да гори – коментаришу мештани, који већ три дана обилазе храст и надају се да ће коначно да се заустави пожар који је у дрвету.

Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.