Јерусалим: Запалио се део Ал Аксе, једне од највећих светиња ислама на свету (ВИДЕО)

На џамији Ал Акса у Јерусалиму синоћ је избио пожар у коме је изгорела просторија за молитву, јављају медији.

ал акса
Ал Акса / Фото: Твитер

Пожар је избио у чувеном комплексу џамије Ал Акса, трећем најсветијем месту за муслимане, у исто време када је ватра букнула у катедрали Нотр Дам у Паризу.

На снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама види се дим и ватра из крова молитвене собе у којој Палестинци петком обављају молитву.

Џамија Ал Акса на Брду храма у Јерусалиму једно је од најважнијих светих места у свету Ислама, а њена изградња завршена је око 705. године.

Ал Акса је трећа џамија по важности у Исламу и то после Масџид ал-Харама, џамије у Меки и Посланикове џамије у Медини. Током првих 17 месеци после Хиџре муслимани су се током молитве окретали управо према овом месту, а потом се Мухамед окренуо према Каби (Ћаби).

Један део овог изузетно важног светог места запалио се истог дана када и катедрала Нотре Даме у Паризу.

„Пожар је избио у соби за обезбеђење изван крова Марвани собе за молитву. Ватрогасна бригада исламског wакуфа врло брзо је пожар ставила под контролу“, саопштиила је новинска агенција Вафа.

У унутрашњости џамије на срећу није било оштећења, а у пожару није нико страдао.

Иначе, око ове џамије годинама уназад воде се наизглед чудне игре. Наиме, ова муслиманска светиња омета планове Јевреја да на том месту обнове Соломонов храм за месију кога очекују.

ал акса
Поглед на Храмовну гору са џамијама Ал Акса и Купола на стени / Фото: Wikipedia

Православни светитељи пророковали су да Антихрист треба да се устоличи као јеврејски цар и месија у новом Соломоновом храму који ће бити изграђен на месту на коме се, између осталих грађевина, налази данас Ал Акса.

Агенције