ШОКАНТАН ПРЕДЛОГ ТУЖИЛАШТВА За хранитеља-педофила који је 10 година злостављао девојчицу предложили ГОДИНУ ДАНА КУЋНОГ ПРИТВОРА

0

Поступак против хранитеља М. М. (60) из Шида који је десет година сексуално злостављао своју штићеницу, почео је испочетка јер је суд утврдио да је тужилаштво сачинило шокантан предлог нагодбе, по којем је насилник могао да прође са само годину дана кућног затвора са наногицом.

злостављао своју штићеницу
Фото: Илустрација

Пошто је 31. децембра прошле године напунила 18 година, злостављана девојчица одлучила је да пријави тортуру дугу десет година коју је проживљавала од свог хранитеља М. М. По пријави девојчице, њему је одређено полицијско задржавање после чега је изведен пред тужиоца у Основном тужилаштву у Шиду. Како сазнајемо, М. М. се бранио ћутањем, али је признао дело недозвољене полне радње над штићеницом и сам предложио годину дана кућног затвора, на шта тужилац пристаје. Судија је одбио овај споразум, наводећи као разлог те одлуке да санкција од годину дана кућног затвора није адекватна, налазећи да је сексуално злостављање трајало скоро деценију.

Како сазнајемо од извора упућеног у случај, период у ком је девојчица злостављана ограничен је од 1. јануара 2015. године до 1. јануара 2019. године, што се не подудара с исказом оштећене да је сексуално злостављање почело 2011 – 2012. године. Уз то, првог дана јануара 2015. године девојчица је имала 14 година и један дан, што је у правном смислу не препознаје као дете, но као млађег малолетника. С тим у вези, кривично дело и запрећена казна који се стављају на терет М. М. аутоматски су били умањени.

Девојчица се обратила Фондацији „Тијана Јурић“ са питањем да ли Фондација жели да је заступа, на шта они пристају и додељују јој пуномоћника. Пуномоћник оштећене девојчице на основу доказа који постоје у списима предмета указао је на то да сматра да се не ради о кривичном делу недозвољене полне радње које се М. М. стављају на терет, него о кривичном делу обљубе над дететом која је извршена злоупотребом положаја, с обзиром на то да је он био хранитељ девојчице. Према Закону о кривичном поступку, М. М. претила је казна до 10 година затвора јер, како стоји у закону, „наставник, васпитач, старалац, усвојилац, родитељ, очух, маћеха или друго лице које злоупотребом положаја или овлашћења изврши обљубу или са њом изједначен чин са малолетником који му је поверен ради учења, васпитавања, старања или неге биће кажњен затвором од једне до 10 година“. Међутим, после споразумног признања кривице, умало је награђен ношењем наногице.

Захтев за спровођење надзора

Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и родну равноправност у Новом Саду у чијој надлежности је Центар за социјални рад у Шиду, поводом овог случаја одговорио је Блицу да им је 21. јануара Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања упутило захтев за спровођење надзора над стручним радом Центра за социјални рад Шид.

– Дана 28. јануара 2019. године овај секретаријат се обратио Центру за социјални рад у Шиду како би нам доставио досије кориснице услуга социјалне заштите и списе предмета који се односе на општу и посебну подобност хранитеља. Дана 12. фебруара 2019. године примљен је досије корисника услуга социјалне заштите – наводе у Покрајинском секретаријату.

Мирослава Бркић, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.