Папи дочек, а српском патријарху забрана: РАСКОЛНИЦИ КРИЈУ ДА СУ ИХ БУГАРИ ОДБИЛИ

Архиепископ охридски и митрополит скопски Јован Вранишковски у интервјуу за Новости. На делу je класична верска дискриминација. Расколници крију да их је Софија одбила.

архиепископ охридски и митрополит скопски
Архиепископ Јован (Вранишковски)

Можда ништа у вези с доласком папе Франциска у Скопље не би било спорно да пре десетак година није одбијен захтев Православне охридске архиепископије да Македонију и вернике посети српски патријарх. Е, то се зове верска дискриминација.

Ово, у ексклузивном интервјуу за Новости, каже архиепископ охридски и митрополит скопски Јован (Вранишковски), поглавар Православне охридске архиепископије (ПОА). Митрополит додаје да та верска дискриминација постоји и сада у Северној Македонији, јер суд још није регистровао ПОА, упркос правоснажној пресуди Европског суда за људска права из априла прошле године:

– Ми смо последњи пут пре месец дана били у контакту са Другим основним судом у Скопљу. Одговорили смо учтиво на изразе добре воље судије, којој је распоређен предмет, да нас региструје али, притом, да променимо име у Охридска архиепископија. Захвалили смо јој на њеној доброј вољи, али и одговорили да не можемо да прихватимо промену имена, под којим смо и добили случај пред Европским судом и под њим једино можемо да будемо регистровани.

* Како ви оцењујете долазак папе Франциска 7. маја у Скопље и позадину позива римокаталичком поглавару?

– Још од 19. века овде постоје унијати, или, како се још и сами називају, католици источног обреда који су у јединству са Ватиканом. Има и римокатолика, углавном насељених из Хрватске за време СФРЈ. Њих у Северној Македонији заједно има мало, али нема ништа спорно у жељи да их посети њихов верски поглавар. Што се тиче питања позадине посете, самим тим што ће папа боравити овде само 10 сати, показује његов изузетно мали интерес да се римокатоличка пропаганда обнови на овој територији.

* Да ли мислите да је након договора Грчке и Северне Македоније могуће и признавање неканонске МПЦ?

– Било је покушаја по питању тога. Поред писма МПЦ за признавање као аутокефалне, упућеног константинопољском патријарху, писмо у вези са тим упутио је и председник Владе РСМ. Али, Сабор архијереја првотроне цркве константинопољске, или Свети синод, који је заседао од 29. августа до 2. септембра прошле године, донео је недвосмислену одлуку да је територија данашње Северне Македоније под јурисдикцијом Српске православне цркве. То је и сам васељенски патријарх недавно потврдио.

Грци не признају: Православно свештенство у Грчкој не прихвата назив Северна Македонија? – Ново име није прихватилно готово ниједно црквено лице у Елади, а не само Митрополитенска Македонија, а који су чланови и јерарси Константинопољске патријаршије.

* Молба неканонске МПЦ Патријаршији у Софији за прихватање статуса „друге мајке цркве“ још је на чекању?

– По нашим информацијама, већ су одговориле и Бугарска православна црква, и Васељенска патријаршија, да им неће признати аутокефалију. Међутим, расколници то крију од јавности, да не би пукла највећа брука коју су доживели у последњих 17 година.

архиепископ охридски и митрополит скопски
Архиепископ охридски и митрополит скопски Јован

* Значи, Бугарска црква је одбила МПЦ?

– МПЦ се обрукала и када је уопште тражила од Бугарске православне цркве да јој буде „мајка“. Као да се мајка може мењати. Други пут је погрешила што је тражила од Васељенске патријаршије да јој призна аутокефалију, јер она више не би могла сама да даје аутокефалије, без сагласности са другим црквама, а при томе да не изазове велики раскол.

Папа Франциско стиже 7. маја у једнодневну посету Северној Македонији, најавила влада у Скопљу: У саопштењу се наводи да према програму посете који је објавила Канцеларија Свете столице за штампу, после званичног дочека, папа ће се срести са преседником северномакедонске државе Ђорђем Ивановим, премијером Зораном Заевим и представницима дипломатског кора и цивилног друштва. У програму се додаје да је предвиђено да се папа сретне са верским лидерима и служи литургију, а затим да присуствује екуменском и међурелигијском сусрету с младима. Поглавар Римокатоличке цркве ће боравак у Северној Македонији завршити истог дана, у уторак, 7. маја у поподневним сатима састанком са свештеницима, њиховим породицама и верницима, наводи се у саопштењу Владе Северне Макдоније. То ће бити прва посета једног папе Скопљу, родном граду мајке Терезије, где поглавар Римокатоличке цркве стиже из Бугарске. Мини балканска турнеја укључује посету папе Румунији, Бугарској и Северној Македонији.

* Да ли је то „тактичко одлагање“ у ишчекивању званичног става Васељенске патријаршије?

– Епископи у расколничкој МПЦ су потпуно неинформисани шта се дешава у Православној цркви. Константинопољска патријаршија се на великом сабору 2016. била сагласила да при додели аутокефалије, буду сагласне и све помесне аутокефалне цркве. Зато ово признање расколничке Украјинске православне цркве не може ни бити прихваћено.

Младен Станчић, Новости