Суд у Лондону осудио Асанжа на 50 недеља затвора (видео)

Суд у Лондону осудио је Џулијана Асанжа на 50 недеља затвора за кршење условне казне затвора, јер се није јавио суду 29. јуна 2012. године.

суд у лондону осудио је џулијана асанжа
Подршка Џулијану Асанжу у Лондону / Фото: Хенри Николс, Ројтерс

Нисте се сами предали полицији, амбасада Еквадора је морала да дозволи полицији да уђе у зграду… Ви сте имали избор и ја одбацујем све аргументе (о смањењу казне)“, рекла је судија Дебора Тејлор, објавивши пресуду.

Она је нагласила да Асанж може да рачуна на превремено ослобађање, ако одлежи пола казне и не направи друге прекршаје.

У Лондону је одржано суђење оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу, којег је раније ухапсила лондонска полиција у згради амбасаде Еквадора. Спутњик се налази испред зграде суда.

Суђење се тиче оптужби да је Џулијан Асанж нарушио услове ослобађања под кауцијом јер се није јавио суду 29. јуна 2012. године, добивши политички азил на територији еквадорске амбасаде. Друго суђење је заказано за сутра и тицаће се екстрадиције Џулијана Асанжа Америци, где се он оптужује за објављивање тајних информација.

Еквадор, у чијој се лондонској амбасади Асанж крио од 2012. године, одлучио је да укине дипломатски азил оснивачу „Викиликса“ због нарушавања више међународних конвенција. Асанж је 11. априла ујутру ухапшен по налогу Шведске и САД. Суд у Лондону га је прогласио кривим за нарушавање услова пуштања из затвора уз кауцију и заказао следеће саслушање за 2. мај.

САД оптужују Асанжа за заверу и објављивање украдених службених докумената. Министарство правде САД је саопштило да би Асанж могао да буде осуђен на пет година затвора. Према одлуци лондонског суда, САД су дужне да до 12. јуна доставе Великој Британији документе за изручење Асанжа. У случају подизања оптужнице на основу Закона о шпијунажи Асанж би у САД могао да буде осуђен на смртну казну.

Спутњик