КИНЕСКИЊА КУПУЈЕ КУМРОВЕЦ? ХРВАТИ ДОБИЛИ НЕПРИСТОЈНУ ПОНУДУ Од Титове политичке школе прави луксузни хотел за богаташе

Комунизам са капиталистичким ликом. „Овде се родио друг Тито“ поручује натпис са плоче која стоји на једној од првих кућа у Кумровцу, загорском селу у коме је, званично, Јосип Броз угледао свет 25. маја 1892. Ту је сада музеј под именом „Старо село“ Кумровец.

кумровец
Кумровец, политичка школа / Фото: Youtube printscreen

„Овде се родио друг Тито“ поручује натпис са плоче која стоји на једној од првих кућа у Кумровцу, загорском селу у коме је, званично, Јосип Броз угледао свет 25. маја 1892. Ту је сада музеј под именом „Старо село“ Кумровец.

Реч је о обновљеној белој кући на спрат, рађеној од ломљеног камена, са кровом од потамнеле опеке, димњаком и дрвеним прозорима. Поред ње налази се чувена биста Јосипа Броза, који замишљено гледа надоле, са рукама на леђима, призивајући дух прошлих времена, дело Антуна Аугустинчића из 1948. године. Реплике тог споменика разасуте су, иначе, широм некадашње СФРЈ, а последња је у наступу југоносталгије осванула у Скопљу 29. новембра 2013. године.

Тако се улази у етно-село, основано 1953. године као Меморијални музеј маршала Тита. Чини га четрдесетак обновљених објеката, аутентичних, из времена кад је доживотни председник СФРЈ живео ту, пишу Новости.

Из једне од кућа допире песма „Друже Тито ми ти се кунемо“, са телевизора на ком се приказују архивски снимци Јосипа Броза, махом везани за доделу штафете младости. Уз Титову униформу изложено је неколико штафета, па и последња, која је предата на одар, као и Аугустинчићеве бисте. Због све већег интереса јавности за лик и дело Јосипа Броза, од 2014. године доступна је за публику и његова резиденција, саграђена 1947. као хотел, а 1962. преуређена у резиденционалну сврху, са 800 квадратних метара простора.

На питање ко су најбројнији посетиоци Музеја, управница Татјана Брлек нам каже да углавном долазе из Хрватске. Прошле године било је много Американаца, а све бројнији су гости из Кине, као и Аустријанци, Словенци, Срби и остали из бивших југословенских република.

кумровец
Кумровец, политичка школа / Фото: Youtube printscreen

Зграда некадашње Политичке школе

– Различити су мотиви доласка. Највећи број странаца стиже искључиво јер је ово родно место Јосипа Броза, али све већи број посетилаца је подстакнут чињеницом да је ово музеј на отвореном, па је честа дестинација породичног туризма – каже нам Брлекова, додавши да имају између 50.000 и 70.000 посетилаца годишње.

У Кумровцу се налази и некадашња Политичка школа „Јосип Броз Тито“, саграђена 1981. године, чији комплекс, на 8.500 квадратних метара, између осталог садржи ресторан, биоскоп, учионице, атомско склониште, спортску дворану, игралишта, штампарију…

Најпре је отворена 1975. у оближњем Спомен-дому, као средишња образовна институција за кадрове Савеза комуниста Југославије, али, када је простор постао премали, пребачена је у поменуту зграду, изграђену новцем прикупљеним од партијских чланарина.

Током 15 година рада, до 1990. године, кроз школу је прошло више од 600 наставника и 1.535 полазника, а ове последње бирали су централни и покрајински комитети и Комитет СКЈ у ЈНА, као и Комитет СКЈ у органима и организацијама СФРЈ. Последњи председник политичке школе био је Ивица Рачан, некадашњи премијер Хрватске, а у овај објекат, према речима Милана Кладничког, директора Туристичке заједнице подручја Кумровец, Деснић и загорска села, од 2000. године ништа није улагано, па стоји празан.

кумровец
Кумровец, политичка школа / Фото: Youtube printscreen

– Зграда је под Министарством Републике Хрватске, које води бригу о државним некретнинама – каже Кладнички.

– Расписан је конкурс за продају, који ће трајати до маја, а озбиљна кандидаткиња за куповину зграде је госпођа Јианг Ју, власница велике кинеске корпорације, која је и била овде. Нису још дефинисали намену објекта, али би свакако био у служби туризма.

На питање шта се највише променилио у Кумровцу, који данас броји 350 људи, у односу на период у ком је Тито био жив, Кладнички нам одговара:

– По затварању Политичке школе 50-100 људи изгубило је посао, бивши Спомен-дом бораца омладине Југославије такође је затворен, а у њему је радило око 50 људи, не ради ни фабрика челика. Људи одлазе да живе и раде у Загреб, Словенију, околна места, мада је у последње две године тренд да све више младих остаје, почињу да цене живот у здравом окружењу, али то је у апсолутним бројкама још мало.

Јианг Ју је после обиласка Кумровца изјавила да због своје историје ово место у Загорју има велики потенцијал за културни туризам. Власница пекиншке компаније Y-Run WellTon Industry рекла је да јој је жеља да у Кумровец привуче туристе не само из Кине, но из целог света, а да би девастирани комплекс некадашње Политичке школе био идеалан за хотел.

кумровец
Кумровец, политичка школа / Фото: Youtube printscreen

– Трећи пут сам овде и овај пројекат врло ми је важан. Верујем да овде можемо привући многобројне туристе. Желим да подстакнем развој Кумровца и већ имам планове за то. Прошле године потписали смо меморандум о сарадњи са Кумровцем, а сада идемо даље – рекла је Јианг Ју, додавши да још не зна колико би новца уложила у обнову објекта, чија је продајна цена око 1,7 милиона евра.

Ју није заинтересована само за зграду Политичке школе, него би у њеном наставку градила још један исти такав објект. Уз ово, занима је и куповина Спомен-дома у Кумровцу, чија је вредност процењена на око два милиона евра, Титове резиденције, локалног фудбалског стадиона, а волела би да добије и приступ геотермалним изворима.

Новости