АНТОНИЋ: Следи „тихо“ признање Косова – Србија крочила на пут НЕСТАЈАЊА – (ВИДЕО)

Проф. др Слободан Антонић, социолог и политички аналитичар, оценио је да је на делу „тихо“ признање Kосова од Србије и нагласио да је тиме Србија крочила на пут нестајања.

проф. др слободан антонић

Он је додао да Kосово јесте одраз националне свести и да одрицањем од тог дела Србије, Србија се одриче себе. Антонић је објаснио шта би Србија могла да уради како би зауставила процес признања, али је истакао да је јасно да за тако нешто не постоји политичка воља. Он је додао да се и код једног дела опозиције не види да има јасан став о Kосову, у чему се и не разликује од актуелне власти, па самим тим није алтернатива режиму који води Србију у тихо признање Kосова. Такође се дотакао и забрињавајућег става једног броја владика и патријарха Иринеја.

„Састанку у Патријаршији су присуствовали Патријарх и оне владике које су хтеле да саслушају Вучића и Додика, а не сви, како је то наведено у неким медијима. Тако да се он обратио појединим владикама и Патријарху. То није било званично обраћање Вучића сабору. Била је доста велика опозиција међу владикама да ли да се пусти Вучић да ту говори. Имајући у виду да је држава један од великих дародаваца цркве, разумљиво је да она има право да каже своје мишљење.

Међутим, то што се о томе не прича у парламенту, најбоље доказује стање демократије у Србији. Парламент је само врста кулисе где се не доносе никакве битне одлуке, него се усвајају закони по аутоматизму. С друге стране, прави се нека врста представе за народ имајући у виду да постоје преноси. Значај парламента је маргинализован и има само симболичку улогу. Парламент је носилац суверенитета јер су у њему представници народа, па самим тим је и природно да се ту разговара о нечему што се тиче нашег суверенитета, као што је питање Kосова и Метохије“, казао је Антонић.

проф. др слободан антонић

Он је додао да никада раније није било тако и подсетио да када су вођени преговори у Бечу српска делегација је увек подносила извештаје парламенту и о томе се расправљало.

„Видели сте Вучићеву изјаву да је његов план о разграничењу одбијен, а ми о томе ништа не знамо. Он га није ни изнео, само се причало о разграничењу без плана, што јасно показује да не постоје консултације с народом. То је све само нека врста његове пропаганде“, истакао је Антонић и додао да у тим преговорима Албанци изгледају много озбиљније него српска страна.

Он је подсетио да је Вучић оног дана када је била инаугурација отворио питање Kосова које није помињао у изборној кампањи и тада је било јасно да је Вучићева идеја некакво попуштање.

проф. др слободан антонић

„Вучић је пробао да добије север Kосова за признавање сецесије Kосова од Србије. Па када није успао у томе, онда је пробао да се трампи, па да да општине на југу Србије за север Kосова. Па ни то није прошло. Па у трећем кораку ето да остане бар врх Kопаоника који је и суштински важна стратешка тачка за контролу Србије. Па је говорио да ми тамо немамо ништа и ако бисмо добили макар метар и то би било нешто. Па ни то није успео. У тим преговорима, то сада тако изгледа, он је све изгубио. Ништа није успео да испреговара и зато сада каже та ствар је пропала и он није крив. Или је он неуспешан преговарач или је он дао нека обећања па нема маневарски простор“, рекао је Антонић.

Антонић је истакао да Вучић и не мора да каже да Србија признаје Kосово, али да је он довољно урадио, јер је север Kосова предао Албанцима Бриселским споразумима и извео те општине из система Србије.

проф. др слободан антонић
Аутор и водитељ Оливера Миливојчевић

„Он је 50.000 људи и 50 км територије предао другој држави. Већ је штета почињена. И сада имамо даље преговоре који иду ка томе да Србија не ’прави проблем’. Направи се нека формулација да Србија и Косово неће сметати једни другима у пријему у међународне организације. Онда Kосово аплицира за столицу у УН и Србија се ту неће мешати, али ће Москва и Пекинг затражити мишљење Србије да ли да стави вето. А Србија ће рећи да смо се обавезали да нећемо да блокирамо једни друге и не можемо да будемо против тога. То не значи да ће Kина и Русија у том случају да дозволе да Kосово уђе у УН. Али та псеудо држава заокружује своју државност“, оценио је Антонић и додао да је Србија на прагу тихог признања Kосова.

Он је оценио да би то увело Србију у процес нестајања, јер земља која се одриче своје територије и народа престаје да постоји.

проф. др слободан антонић

„Србија би у овом тренутку могла да суспендује Бриселске споразуме с аргументом да је урадила све што се од ње тражило, а друга страна није испунила ништа. И ви можете да кажете да нећете да преговарате више уопште док Албанци не испуне своје обавезе. Ако нећете, ми ћемо да се вратимо уназад и да вратимо нашу администрацију на север Kосова. Али не. Уместо тога, ми смо се сада наљутили што су они увели царине и сада тражимо да се то укине или ублажи па ћемо да разговарамо. Да је Kосово стварно независно, не би они од нас тражили да признамо независност. То је важна ствар не само симболички – то је завршетак легализације онога што је отето силом“, закључио је Антонић.

Он је додао да не може да се очекује да се Kосово врати одједном, али да на томе треба радити, јер се ситуација мења што је и историја показала.

Погледајте комплетан интервју с професором Антонићем: