Албанци настављају даље комадање Србије усред Америке

0

Албанци са југа Србије поново су затражили да се тзв. „Прешевска долина“ припоји Косову. Овога пута су свој захтев изнели лично сенаторима и конгресменима у Стејт департменту током боравка у САД.

прешевска долина
Фото: Арменд Нимани, АФП

Председник општине Бујановац Шаип Камбери, који је и био на челу албанске делегације током посете Вашингтону, за Спутњик каже да су о свом „проблему“ имали прилике да разговарају са високим представницима америчке администрације који су задужени за Балкан.

„Били смо у Стејт департменту, Конгресу и Сенату, изложили смо наше проблеме и тражили да у наставку дијалога између Приштине и Београда тема буде и ’Прешевска долина‘, с обзиром да сматрамо да без решавања и овог питања тај споразум не би био комплетан. Такође ни безбедност Западног Балкана, без решења нашег питања, не би била комплетна“, наводи он.

Он је подсетио да је Приштина усвојила платформу на основу које траже реципроцитет, односно да Албанци на југу Србије имају иста права која имају Срби на Косову. На питања која то права Срби уживају на Косову, а не и Албанци на југу Србије, наш саговорник одговара да је то „право Срба да партиципирају у раду полиције, правосуђа, владе и свих других институција“.

Камбери је поновио да они желе да буду део преговора, али да не зна да ли ће до тога доћи, јер то зависи од става Косова и Србије и тога „да ли ће доћи до размене територија“. Он признаје да о томе нема консензуса на Косову, али напомиње и да је у Београду став по том питању нејасан. На питање да ли у Америци имају одговор на то, наш саговорник кратко каже:

„Они су прикупили све потребне податке и сада очекујемо њихову реакцију.“

Политиколог др Јелена Вукоичић верује да је цела та акција са југа само још један притисак на Србију и да од те приче нема ништа.

„Наравно да би они хтели један такав сценарио, јер имају неограничене амбиције према свим територијама, које према њиховом мишљењу укључују ’велику Албанију‘. Међутим, мислим да албански политичари имају свест о томе да немају подршку оних који су им омогућили ’државу Косово‘, да сада формирају за њих идеалну територију некакве нове ’супердржаве‘. Ово су само синхронизовани притисци на Србију да се одрекне Косова и Метохије“, објашњава она.

Вукоичићева напомиње и да је то покушај представљања неког новог сценарија Србији, који значи даље комадање њене територије. Наша саговорница је уверена да Албанци за то немају подршку ни у Америци, ни у ЕУ.

„Јер шта би то значило? Да се Албанцима даје зелено светло да комадају балканске државе. Сви знамо да они то не могу да ураде сами, јер немају ни снагу ни механизам. Не би добили ни Косово да није било НАТО бомбардовања. А заиста не верујем да би НАТО за ’велику Албанију‘ кренуо у рат против Србије, Грчке, Црне Горе. То је ипак научна фантастика! Међутим, уверена сам да им за ову реторику подршку дају неки делови америчке администрације, како би се Србија са свих страна што више притиснула“, наглашава Вукоичићева.

прешевска долина
Фото: Филип Краинчанић, Танјуг

И такозвани председник Косова Хашим Тачи поновио је да и даље инсистира на томе да се „Прешевска долина“ придружи Косову, јер сматра да је то легитиман потез који исправља „историјске неправде“.

Подсећања ради, албански одборници из Бујановца, Прешева и Медвеђе, њих 66, усвојили су на свечаној седници одржаној у Прешеву, поводом 20. годишњице од спровођења нелегалног референдума о припајању Косову, политичку декларацију у којој од државних органа Србије, Косова, али и међународне заједнице траже да реше „огромне и нагомилане проблеме Албанаца у ’Прешевској долини‘ у оквиру преговора Београда и Приштине.

Бранкица Ристић, Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.