СТАЈАО ЈЕ САМ И ПЛАКАО: Изгубљени малишан своју драму преспавао на рукама полицајца

0

Када су предали дете мајци, полицајцима је пао камен са срца, јер су, како кажу, страховали и за дете, али и да се нешто десило породици чим се нико не јавља.

дете
Полицајац Шнадербек

Шетајући обалом Палићког језера, суботички полицајци, у редовној патроли приметили су четворогодишњег дечака како стоји сам и плаче. Чим му је пришао полицајац Давор Шнадербек малишан се смирио и заспао у његовом наручју, а остали су дали све од себе да пронађу родитеље. Захваљујући упорности командира Данила Влајића, других полицајаца и грађана, дете је после сат и по враћено мајци.

Све се догодило током Урбанових дана, када су се на Палићу одржавале „Винске свечаности“ и „Златни котлић“. Манифестације је посетило више стотина грађана, те је због гужве проналажење родитеља било још теже.

– Дете је стајало само, било је уплашено и само плачући говорило „мама“. Чим сам му пришао, подигао је руке и ја сам га узео у наручје – прича полицајац Давор Шнадербек. – Вероватно је осетио неку сигурност, па се, чим сам га узео, умирио и заспао. Нисам се померао да га не бих пробудио и поново уплашио. У глави ми се само вртело да пронађемо родитеље и да се њима није ништа десило, али како је време пролазило страх и нервоза су били све већи. Поред тога, трудио сам се да останем миран, да дете не осети узнемиреност и да се не расплаче. И ми имамо малу децу, знамо како реагују.

Док је малишан спокојно дремао, остали полицајци су се ангажовали да што пре пронађу родитеље. Обишли су језерску обалу уздуж и попреко, али без успеха.

Агонија је трајала око сат и по времена.

– Када смо се службеним возилом паркирали код „Мале гостионе“ приметили смо жену како стоји узнемирена и претпоставили смо да је то мајка. Није могла да верује да полицајац држи њено дете, а дечак чим ју је угледао прешао је код мајке – описује крај драме Данило Влајић, командир Полицијске станице на Палићу. – Жена је била у шоку. Била је ангажована у програму који се дешавао на Великој тераси и млађе дете је поверила на чување четрнаестогодишњој ћерки. Деца су се играла жмурке и малишан се у тренутку сестри изгубио из вида.

Када су предали дете мајци, полицајцима је пао камен са срца, јер су, како кажу, страховали и за дете, али и да се нешто десило породици чим се нико не јавља. Док су им грађани најпре нудили помоћ, а потом и честитали и захваљивали им, Влајић и Шнадербек скромно кажу да је то била њихова дужност и да су они полицајци 24 сата а не само када су у униформи.

– Срећни смо што се све добро завршило. Захваљујемо свим грађанима на помоћи да малишана што пре вратимо мајци – поручују полицајци.

Све дигли на ноге

– На обали Палића била је постављена бина и ми смо више пута преко разгласа, на српском и мађарском језику, објавили да се изгубило дете. Међутим, нико није дошао – препричава детаље акције Данило Влајић. – Контактирали смо и са надлежнима, као и са службеницима Центра за социјални рад. Звали смо и угоститељске објекте на Палићу да питамо да ли је неко од гостију пријавио да му је нестало дете. Обавестили смо организаторе програма из предузећа „Парк Палић“ који су такође кренули у потрагу. Време је пролазило, а нико се полицији није јавио да тражи дете.

Ј. Лемајић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.