Марин ле Пен: Пробудила се Европа нација што је нада и за Србију

Председница француске странке Национално окупљање. Избори за ЕП значе и крај подршке ЕУ иредентизму Косова. Зауставити негирање идентитета који је вековима стваран.

марин ле пен
Марин ле Пен / Фото: ЕПА

Порука коју су гласачи послали широм ЕУ је јасна. Систем у оквиру кога су социјалдемократе и народњаци делили позиције и власт у редовним интервалима доведен је у питање и оспорен је. Националне снаге које су се супротставиле том наднационалном и антидемократском мондијалистичком скретању с курса посвуда су доживеле изборни успех.

То, у ексклузивном интервјуу за Новости, истиче Марин ле Пен, председница странке Национално окупљање која је на недавним изборима за Европски парламент освојила највише гласова у Француској. Ле Пенова иснистира на суверености нација, а тако гледа и на косовско питање.

– Покрет којем председавам одувек се противио независности Косова, водећи рачуна о томе да се испоштује Резолуција 1244 усвојена 10. јуна 1999. године, која је потврдила „посвећеност свих држава чланица суверенитету и територијалном интегритету Србије“. Подршка Европске уније иредентизму има циљ да ослаби нације тако што ће их растурити. Радикално се томе противимо.

* Како оцењујете тренутне односе између Француске и Србије?

– Одржавамо са Србијом веома старе односе пријатељства, које време није променило. Са Србијом, током целог процеса њеног ослобађања од отоманске владавине у 19. веку, Француска је успоставила дипломатске, економске и културне привилеговане односе и братство по оружју ојачано током Првог светског рата. Ови односи, наравно, морају да буду очувани и обогаћени ојачаним партнерством у оквиру билатералних веза.

* Мислите ли да Србија једном треба да уђе у ЕУ која ће бити Европа суверених нација и да ли је 2025. година реалан датум за то?

– Као што знате, ми се боримо против политичког система који представља ЕУ, и због тога смо против принципа проширења, који је, пре свега, процес трансфера суверенитета и разводњавања идентитета. Штавише, с обзиром на тоталитарна искакања у функционисању ЕУ, не верујем да Србија има интерес да се интегрише у овај систем. Политика уцена и претњи против Мађарске, због тога што с правом одбија да буде подложна мигрантским квотама и учесталој политици уплитања Европске комисије у политички живот држава чланица, сигнали су упозорења који не треба да се занемарују.

* Какву ЕУ видите после европских избора?

– Европски парламент који ће се формирати после ових избора доводи у питање то старо раслојавање између десничарских и левичарских глобалиста. Европа више не може да се гради кришом, у кружоку технократа и комесара за које се није гласало. У обзир мора да се узме мишљење народа. И у томе је ово демократска револуција без преседана.

марин ле пен
Фото: ЕПА

* Хоће ли патриотски покрети из Европе да се уједине? Планирате ли да направите велику парламентарну групу са Матеом Салвинијем? Ко би све могао да уђе у њу?

– Јединство чини снагу, и свако је у националним круговима схватио интерес да се успостави противтежа довољно јака да се супротстави европејским политикама које ће се спроводити. По питању суверенитета, идентитета, имиграције, споразума о слободној трговини, важно је заједничко наступање. Брига за очување европских народа од штетности одлука које доноси Европска комисија је заједничка. Радићемо у том правцу да окупимо што већи број посланика који деле ту визију здравог разума и који намеравају да интересе европских народа ставе изнад свих других разлога.

Нови однос снага* У француском друштву данас постоји јасна подела бирача између вас и председника Макрона. Остале политичке партије практично више не постоје? – Европски избори су потврдили и појачали оно што се догодило пре две године на председничким изборима, урушавање старог система и настанак новог односа снага између мондијалиста, око којих се окупљају токови размишљања који сматрају да нација више нема будућност и да је неопходно убрзати федерализацију Европе, дељење суверенитета и заједничко управљање, и, с друге стране, око оних који сматрају да је нација суштинска структура која ће осигурати безбедност, просперитет и одбрану идентитета народа. Ова визија је комплементарна са Алијансом европских нација заснованом на праву и слободи народа да управљају сами собом и да се опредељују за сарадње које добровољно одаберу.

* Хоће ли суверенисти моћи да утичу на одлуке у будућем сазиву Европског парламента?

– То очигледно проистиче из резултата избора. Биће, зависно од тема расправе, већине у одређеним околностима која ће ићи и шире од суверениста. То ће, на пример, бити случај са споразумима о слободној размени којима се у Француској супротстављају изабрани представници Жан-Лика Меланшона и Зелених. Исто ће вероватно да буде и по питању миграната, где ће се пољски и мађарски конзервативци, чије земље подлежу процедурама санкција, такође супротставити присилном размештању које је наметнула Комисија и што су подржали народњаци и социјалдемократе.

* Који су то највећи изазови с којима се Европа данас сусреће и како мислите да им се супротставите?

– Споразуми о слободној трговини и питање миграција су у средишту главних економских, друштвених и идентитетских питања с којима се суочава Европа. Ова два питања су фундаментална, јер су део исте ултралибералне логике која представља ДНК Европске комисије. Брисање граница, трка без кочница за профитом и рентабилношћу за мањину на штету већине, негирање идентитета и корена које је историја вековима стварала да би се уступило место мултикултурном, и стога мултиконфликтном друштву, где је човек сведен на једину функцију произвођача и потрошача. То значи ићи супротно од правца историје, свугде где грађани плебисцитно постављају питања заштите, суверенитета и идентитета. ЕУ се гради против Европе, тако да је од суштинског значаја ставити грађане у средиште јавних приоритета и политика.

* Шта очекујете од председника Француске Емануела Макрона после ваше победе на европским изборима? Мислите ли да ће позитивно одговорити на ваша очекивања?

– Чак и пре избора, Емануел Макрон је са одређеним презиром одбио могућност било какве промене политике коју тврдоглаво следи још откако је изабран. Месеци масовних и народних демонстрација, који би власт у било којој демократији довели до тога да се врати пред гласаче, нису имали никакав утицај на председника који се затворио у ауторитарну и узнемирујућу концепцију власти и који, изгледа, мисли да нема демократског избора против његове политике. Такође, резултати европских избора требало је да га доведу до тога да распусти Националну скупштину чија заступљеност више не одговара равнотежи моћи и политичкој реалности земље. Емануел Макрон, који се у овој кампањи афективно и поборнички ангажовао, намерава да истраје у овој политици без смисла, супротној интересима француског народа. На нама је да наспрам овог порицања реалности већ од данас припремимо неопходну замену.

марин ле пен
Фото: Танјуг / АП

* Како објашњавате негирање ваше странке Национално окупљање од стране власти и главних медија у Француској, и поред тога што сте добили толико гласова? Чини ли вам се то негацијом читавог једног дела популације који је гласао за вас?

– Систем увек користи све своје политичке, финансијске и медијске компоненте када осећа да је у опасности, када постане свестан да народ, који је једини носилац суверенитета, почиње да враћа у своје руке власт која му по праву припада. Навикли смо на те навијачке и пристрасне иступе медија. То је већ био случај 2017. године током председничких избора. Међутим, то нема никаквог утицаја на искрен избор Француза. Одређени креатори мишљења неће заплитањем у порицању реалности и губљењем у често гротескним и карикатуралним нападима обманути бираче који суде на основу чињеница. Од избора до избора они су дезавуисани и, мора се рећи, донекле и дискредитовани.

Горан Чворовић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.