Потапају градић стар 12.000 година због профита: Важан је као Ефес, Троја или Кападокија (ФОТО) (ВИДЕО)

Процењује се да би растући ниво воде могао да угрози Хасанкиф и оближње сеоце већ у октобру, а у априлу наредне године, до тада насељена места, могла би да буду у потпуности потопљена.

хасанкиф
Фото: Профимедиа

Древни турски град Хасанкиф могао би ускоро буквално да потоне у заборав. Упркос међународним апелима и позивима да се заустави пројекат, градић би могао да буде потопљен водом из огромног резервоара саграђеном иза бране, пише Раша тудеј.

За неколико месеци, градић на обалама реке Тигар можда неће бити ту, односно хоће, али преплављен водом. Разлог је брана Илису, део Јужносеверног Анадолија пројекта, захваљујући којој би требало да буде произведено 1.200 мегавата струје, а добит за турску економију, на годишњем нивоу, била би 260 милиона долара.

Град стар 12.000 година, познат и као „живи музеј“, налази се на обали реке Тигар у турској провинцији Батман. Неолитске пећине, литице у карактеристичној боји меда и минарети из 15. века који красе живописне улице Хасанкифа на Тигру, ускоро ће заувек нестати под водом.

хасанкиф
Хасанкиф, познат и као „живи музеј“ / Фото: Профимедиа

Пуњење резервоара, са капацитетом од више од 10 милијарди кубика, требало би да почне наредне недеље. Процењује се да би растући ниво воде могао да угрози Хасанкиф и оближње сеоце већ у октобру, а у априлу наредне године, до тада насељена места могла би да буду потопљена. Надлежни су стотинама људи обећали нове домове.

75 организација апеловало на анкару да одустане

Анкара је покушала да напуни резервоар прошлог јуна, али су одустали због протеста из Ирака, који се ослања на Тигар као главни извор пијаће воде.

хасанкиф
Неолитске пећине, литице у карактеристичној боји меда и минарети из 15. века красе Хасанкиф / Фото: Профимедиа

Чак 75 различитих цивилних организација, из Турске и Ирака, позвало је Анкару да поништи пројекат. Осим што ће озбиљно угрозити снабдевање водом већих ирачких градова, наштетиће културном наслеђу земље, а у исто време неће имати „социо-економске или друге предности за већи део људи у погођеној области“.

Независни истраживачи наводе да су Хасанкиф и околна долина Тигра подједнако историјски важни као Ефес, Троја и Кападокија и да испуњавају девет од 10 критеријума са УНЕСКО листе светског наслеђа.

Телеграф