Зашто Србија срља у економско самоубиство ? – Бранко Павловић, Зоран Ћирјаковић, Небојша Kатић (ВИДЕО)

0

Светска финансијска криза из 2008. године великом брзином се пренела и у политичку арену. Изневерена очекивања либералне демократије, банкрот левих политика, избегличка криза као последица ратова на Блиском истоку, али и низак економски раст ставили су дотад досадне политичке просторе Америке и Европе на својеврсни тест.

светска финансијска криза
Небојша Катић, Бранко Павловић, Зоран Ћирјаковић / Фото: Printscreen

Узлет Трампа у Америци, талас популизма и истовремени раст и деснице и либералне левице у Европи као и Брегзит, вратили су у први план заборављене теме. Новопостављена питања су, међутим, са стране политичара наишла на старе и већ опробане одговоре који у новој констелацији нису дали резулата. Стога се, малтене на ободима „политички очекиваног епилога“ најпре тише, а затим и све гласније јављају велике теме попут националног интереса, заштите економије, државних граница и напослетку саме ЕУ.

Прожимајућа линија свих јесте да долазе из регистра суверенитета и то последње биће тежиште самог циклуса. У том смислу, циљ сваке трибине је да, не полазећи од априорних решења и политички бајатих флоскула, дâ најпре савремену анализу стања али и да, у својим границама, мапира могуће прогресивне одговоре с фокусом на место Србије у том сложеном глобалном мозаику.

светска финансијска криза

Трибина под називом “Неоколонијализам: суверенитет на периферији Европе”, чији су гости били Небојша Kатић, економиста, Бранко Павловић, адвокат и новинар Зоран Ћирјаковић, одржана на Филозофском факултету покушала је да одговори на нека од ових питања.

Погледајте видео – снимак ове изузетно занимљиве трибине:

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.