Држава постепено укида српски језик? Српски језик се повлачи пред „босанским“ усред Србије

0

Професори Филолошког факултета незадовољни смањењем буџетских места на националним групама.

српски језик
Филолошки факултет / Фото: А. Станковић

Управници катедри Филолошког факултета Универзитета у Београду обавештени су недељу дана пред упис нове генерације студената да је број буџетских места на катедрама за српски језик и српску књижевност смањен за по двадесет. Ово је изазавало револт професора на Катедри за српски језик са јужнословенским језицима који сматрају да Министарство, укидајући ова буџетска места, директно умањује заинтересованост будућих студената за националне групе.

Истовремено, друго министарство велики део свог ангажмана базира управо на акцији „Негујмо српски језик“.

– Умањујемо заинтересованост за студирање српског језика и књижевности у моменту када Одбор за стандардизацију српског језика и друге институције које се брину о српском језику улажу огромне напоре да би спречиле акредитацију студијске групе за тзв. босански језик на државном универзитету у Новом Пазару. Српски језик се повлачи пред некаквим босанским усред Србије – каже за Новости управник Катедре проф. др Рајна Драгићевић и цитира последњу реченицу у предлогу наставног плана за „босански“ која гласи:

– Студијски програм садржи довољно елемената српског језика и књижевности чиме се студенти оспособљавају за извођење наставе српског језика и књижевности у основним школама.

Она се пита да ли ћемо допустити да у српским школама српски језик предају новопазарски стручњаци за „босански“ језик.

Проф. Драгићевић подсећа и да се Одбор за стандардизацију, катедре за српски језик широм Србије и друге институције залажу за увођење српског језика као обавезног предмета на свим факултетима и додаје да је, ако се овај план оствари, потребан већи, а не мањи број професора српског језика.

Такође, истиче наша саговорница, највећи број студената који заврши националне групе остаће у земљи, многи од њих ће се вратити у родно место.

– Филолошки факултет треба да уводи изучавање нових језика и култура, али не на рачун српског језика и књижевности. Можемо поздравити увођење кинеског или било ког другог језика у основне школе, али никако то не треба учинити тако што ће се умањити фонд часова српског језика – упозорава проф. Драгићевић.

српски језик
Проф. Рајна Драгићевић / Фото: Б. Лучић

Недопустиво је, наглашава наша саговорница, да бригу о националном идентитету доводимо у питање зато што прошле године буџет није био попуњен!

– Неће, нажалост, бити попуњен ни ове, а вероватно ни следеће, али би било боље да се ангажујемо на повећавању интересовања будућих студената за националне науке него да их укидамо. Нико се осим нас самих неће и не може бринути о нашем опстанку – закључује наша саговорница.

Протестно писмо декану

Катедре за српски језик и српску књижевност упутиле су јуче протестно писмо деканском колегијуму и Научно-наставном већу Филолошког факултета у коме траже да се ништа не мења недељу дана пред упис бруцоша, па ни буџетске квоте за упис. Тиме се, истичу, крши и процедура јер одлуку о уписним квотама може да донесе само Наставно-научно веће.

Љ Бегенишић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.