Смањене испоруке хлеба на северу КиМ, РАДЊЕ ПРЕД ЗАТВАРАЊЕМ

Само дан пошто су Срби на северу Космета казали да је овај део покрајине на корак од хуманитарне кризе, а Рамуш Харадинај их оптужио да је то „планирани сценарио”, приштински премијер јуче је казао да су косовске власти „предузеле конкретне акције” за спречавање „свих прекограничних незаконитих активности на северу”.

Фото: Austrian armed forces/Wallner

Није прецизирао о каквим је акцијама реч, али је навео да су надлежне институције „предузеле конкретне акције у спречавању и борби против свих прекограничних илегалних активности у области зеленог појаса на граници Косова и Србије на северу”.

Још приликом увођења такса, приштинске власти активирале су акцију „Челични прстен”, и то не само дуж целе административне линије Космета са централном Србијом, већ и унутар севера Космета, али је контрола посебно изражена у последњих десет дана. Као последица тога, у последњих неколико дана пекари на северу смањили су производњу хлеба за 60 одсто. „Залихе брашна се празне, па је питање да ли ће га, и поред драстично редуковане производње, бити до краја месеца. У току јучерашњег дана чак пет велетрговина је затворило магацине, а питање је када ће и остали трговци великих и малих продајних објеката ставити кључ у браву”, каже за „Политику” председник Удружења привредника са севера КиМ Радош Петровић, уз упозорење да ће у наредних неколико дана све продавнице на северу Космета бити затворене.

Осим продавница са прехрамбеном робом, у којима већ нема брашна, млека, шећера, уља и соли, у „знак солидарности биће затворене и апотеке, али и остали продајни објекти”. „Поново апелујем на међународну заједницу да учини нешто, да натера Приштину да укине таксе, како грађани на северу Космета не би дошли у ситуацију да просе за парче хлеба”, наглашава Петровић.

У јако лошој ситуацији је и болница у Косовској Митровици, где такође прети опасност да у наредним данима нестане хране за најтеже пацијенте, на посебном режиму исхране, али и за породиље и новорођенчад. Из Удружења привредника упутили су допис и вртићима, у којем их „упозоравају на изузетно тешку ситуацију због једнострано уведених такса”.

Додатни неспокој међу житеље четири општине уносе претње новим упадом полицијске јединице Росу под командом Приштине. Зебњу је унела и чињеница да су у уторак на магистралном путу Приштина – Косовска Митровица – Лепосавић виђени камиони Кфора који су довели појачање у базу „Нотинг Хил”, надомак Лепосавића, која је под командом америчких снага у Бондстилу, а увече су хеликоптери Кфора надлетали Митровицу, Звечан и део територије Зубиног Потока.

Љајић: Залихе до краја недеље

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић јуче је на Златибору рекао да одмах „морамо да нађемо начин да становништво не оскудева основним животним намирницама”. „Залиха има до краја недеље, како су нам говорили људи с терена”, казао је Љајић и додао да је најакутнији недостатак млека и одређених млечних производа, не свих, а дефицит је и када је реч о воћу и поврћу. „С друге стране, у политичком и дипломатском смислу овај проблем морамо да интернационализујемо и укажемо још једном на бесмисленост ових такса које су можда неком донеле неке политичке поене, али у економском смислу су сви изгубили”, рекао је Љајић.

Пацоли: Нема кризе у снабдевању

Министри у привременим приштинским институцијама Беџет Пацоли и Ендрит Шаља тврде да у четири српске општине на северу КиМ нема кризе у снабдевању намирницама и оптужују Београд да води медијски рат с циљем дестабилизације такозваног Косова и укидања наметнутих такса, преноси Танјуг. Пацоли је на свом фејсбук профилу написао да на Косову кризе нема од 1999, када су, како каже, „српске снаге напустиле Косово”.

Биљана Радомировић, Политика