Отворени тајни архиви Ватикана из времена понтификата Пија Дванаестог

Ватикан је отворио апостолске архиве и неколико других архива из времена понтификата папе Пија XII, јавио је Ватикан њуз.

архиви ватикана
Пије Дванаести / Фото: Танјуг

Тако је историчарима и истраживачима постала доступна документација из понтификата контроверзног папе Пија XII, који је на челу Римокатоличке цркве био од 1939. до 1958. године.

Отварање архива први је прошле године у марту најавио Папа Франциско, а сам чин отварања архива резултат је припрема које је више од 14 година обављала служба Ватикана за односе са државама, наводи лист.

Од данас ће више архива омогућити увид у своје материјале из времена понтификата Пија XII, од којих је највећи и најпознатији Апостолски архив, који се раније звао „Ватикански тајни архив” и у којем се налазе документи Цркве који сежу 1.000 година уназад.

Како наводи лист, за време понтификата Пија XII догодили су се многобројни значајни историјски догађаји, међу којима Други светски рат и сукоб источног и западног политичког блока.

Ватикан њуз пише да се Пије XII током свог понтификата сусрео са многим личностима, међу којима је било и ратних злочинаца, фармера, спортиста, рудара, новинара, лекара, уметника и астронаута.

Многи Јевреји сматрају да папа није довољно учинио да заштити Јевреје у Другом светском рату, преноси Танјуг.

јасеновац
Логор Јасеновац/Фото: Wikipedia

Са друге стране, Ватикан тврди да је папа Пије потајно помагао Јеврејима, сматрајући да би у супротном могао изазвати оштру реакцију Трећег Рајха и тиме погоршати положај Јевреја, али и римокатолика у ратној Европи, пренела је раније Хина.

Експерти се надају да ће међу доступним документима наћи изворе о тадашњој дебати у Ватикану.

Како је раније рекао црквени историчар и експерт Петер Гумпел, само из времена понтификата папе Пија XII биће доступно више од 16 милиона страница из времена његовог понтификата који је трајао од 2. марта 1939. до 9. октобра 1958. године.

Теме о којима се очекују сазнања су на првом месту Други светски рат, Холокауст, немачка окупације Италије, атомске бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки, оснивање НАТО и Варшавског пакта.

Интересантне теме за историчаре су и о крају колонијалног доба у Азији и Африци, рату у Индокини, почетку оснивања Европске заједнице, теолошким расправама око неких догми.

Према мишљењу проминентног стручњака за Ватикан, професора Хуберта Волфа, први озбиљни резултати таквих истраживања очекују се тек у наредних три до пет година.