Код Виминацијума пронађен брод из античког периода! (ФОТО)

0

У близини археолошког налазишта Виминацијум, на месту на коме се некада Млава уливала у Дунав, откривен је брод дужине између 15 и 16 метара, вероватно из античког периода.

виминацијум
Фото: Бета

„Реч је о налазу из реда сензационалних, јединствених и невероватних, без претеривања… Сам тип брода поседује елементе који се нису битно мењали током миленијума, тако да налаз није могуће на тај начин датовати“, рекао је доктор Миомир Кораћ који води истраживања у Виминацијуму.

Код Виминацијума је, иначе, била смештена римска флота Classis Flavieae. Анализе ће показати да ли је реч о римском, византијском или средњовековном броду, или пак о броду из много ранијег праисторијског периода, али је јасно да ће ово откриће заузети посебно место у већ изузетној понуди Археолошког парка Виминацијум, као јединствено откриће на нашим просторима, сматра он.

Све је почело када је џиновски багер на површинском копу угља Дрмно током рада наишао на остатке дасака на већ поменутој дубини. Багериста је, имајући у виду богату историју овог подручја, правилно закључио да се ради о остацима из минулих времена и обавестио археолошку екипу упослену на истраживањима античког Виминацијума, која је посетила локацију под светлостима рефлектора будући да се ближила поноћ.

Део брода је оштећен радом багера али су ти делови пронађени тако да ће брод у целини моћи да се реконструише. Прамац брода подсећа на римски рострум што можда указује да је у питању мањи ратни брод. Равно дно брода указује да је пројектован за дејства у плитким речним водама, навео је Кораћ.

Тренутно се ради на пражњењу унутрашњости корита где су се можда очували делови покретног инвентара. Геолози ће на основу слојева утврдити у ком периоду је на овом простору постојала река, док ће физикохемичари путем анализе радиоактивног углењиковог изотопа Ц4 моћи да утврде у ком је периоду посечено дрвеће употребљено за градњу брода.

Бета

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.