Ршум: Боље да сви узмемо у руке мотику, него го**иву мотку (ВИДЕО)

Књижевник Љубивоје Ршумовић Ршум био је гост новог издања емисије „Проментеј“ ТВ Хелм Kаст, новинарке Наде Грујић. Са славним Ршумом су претресане актуелне теме, наравно на првом месту пошаст 21. века, пандемија вируса корона.

љубивоје ршумовић

– Ово није најопаснија пошаст, постоји много опаснијих пошасти од ове. Пошаст је рецимо то што више од 20 хиљада деце дневно умире од глади у свету.

Размишљам ових дана, велики сам пријатељ свих живих бића, поготово животиња и слепих мишева или љиљака, како више волим да их зовем. Љиљак је окривљен да је изазвао ову пошаст, али мислим да су људи много већи кривци него што је то он. Сва жива бића, човек са љиљцима, са дрвећем… мора да успостави равноправан однос. Поштовање које би значило, уважавање свих живота. Природа се на неки начин свети човеку, без обзира да ли је ово произвео човек или љиљак. То је произвела природа која нас држи на овој планети, која је угрожена. Више слепих мишева има међу људима него у природи, каже Ршум.

На питање на шта је мислио када је изјавио да тутњимо у погрешном правцу и да треба да обрађујемо земљу да нас не би мотиком отерали са ње, каже:

– Ових дана све више људи бежи у село, треба да понесу и мотику, јер села остају без обраде. Празна мајка земља више не рађа храну људима коју треба да рађа, у оној мери у којој би требало, не само то, но лепоту, кисеоник, све што нам је Бог дао бесплатно, то нам земља даје. Човек мора да ради да би све то добио. Боље да узме мотику него да дођемо у ситуацију да узимамо мотку и то ону го*њиву, и њоме терамо оне који беже од мајке земље.

А шта је Ршум још причао о политици, деци и њиховом васпитању, новинарству, сазнаћете ако погледате видео.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.