Вучић у Москви: Путин долази у Србију у октобру

Председник Русије Владимир Путин потврио је да ће доћи у Србију у октобру на отварање Храма Светог Саве, изјавио је после састанка у Москви председник Србије Александар Вучић, преноси агенција Танјуг.

отварање храма светог саве
Фото: Ројтерс

Вучић се налази у службеној посети Москви током које ће 24. јуна присуствовати војној паради поводом обележавања 75-годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату.

Он је закључио да је имао веома добар разговор са Путином о свим кључним политичким питањима, а пре свега о Косову и целокупној ситуацији у региону и свету, и навео да је од председника Русије добио добре анализе и одређене савете.

„Очекујем даље јачање поверења и још бољу сарадњу у будућности”, рекао је Вучић.

Председник Русије Владимир Путин честитао је Вучићу победу Српске напредне странке на парламентарним изборима, саопштио је Кремљ након састанка двојице председника у Москви, преноси Бета.

У саопштењу се наводи да је Путин на састанку рекао да се између две земље развијају „веома прагматични, али у исто време и веома добри савезнички односи“.

У разговору са Путином, Вучић је оценио да је на Западном Балкану веома сложена политичка ситуација и захвалио руском председнику на „једнозначној подршци животно важних националних и државних интереса Србије, посебно њене територијалне целовитости и суверенитета“, саопштио је Кремљ.

Председник Србије потврдио је да ће у четвртак отпутовати у Брисел на разговоре са највишим званичницима Европске уније, а одатле у Вашингтон.

На питање да ли је тачно писање појединих медија да ће се на састанку у Вашингтону појавити и амерички председник Доналд Трамп, Вучић је рекао да не верује у то и додао да би се председник САД појавио ако би се дошло до неког решења.

„Мислим да је Ричард Гренел потврдио да ће се разговори водити о економским односима“, навео је Вучић и додао да сматра да није случајност што су Американци подржали идеју „мини Шенгена“ јер, како је рекао, доноси бољи живот Балкану.

Специјални изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел саопштио је 15. јуна да ће се представници Србије и Косова састати 27. јуна у Вашингтону.

Ричард Гренел / Фото: ЕПА

У поруци на друштвеној мрежи Твитер коју је започео реченицом “Сјајне вести”, Гренел је навео да су томе претходила уверавања две владе о привременој обустави кампање за повлачење признања независности Косова, као и захтева за чланство Косова у међународним организацијама.

“Уколико нека од страна не буде задовољна разговорима у Вашингтону – ствари ће по њиховом одласку бити враћене на статус кво. Како смо непрекидно понављали – напредак је прво потребно остварити јачањем економије. На то смо усредсређени. Радујем се разговорима”, написао је Гренел на свом Твитер налогу.

РСЕ