Србин изабран за члана највећег и најутицајнијег библиотекарског друштва у Европи (ФОТО)

0

Представник Србије и члан Удружења Адлигат доц. др Адам Софронијевић изабран је прошле недеље за члана Извршног одбора највећег европског удружења библиотекара ЛИБЕР које окупља више од 450 елитних библиотека из свих земаља Европе, чије активности пресудно утичу на развој библиотекарства у свету.

Музеј књиге и путовања / Фото: Адлигат

Софронијевић је помоћник председника удружења Адлигат и заменик управника Универзитетске библиотеке из Београда.

– Чланство у највишем управљачком телу Либера – Извршном одбору, било је резервисано скоро искључиво за представнике библиотека из западне и северне Европе. Замислите када члан Адлигата добије више гласова од делегата Библиотеке Универзитета Оксфорд! Поносни смо на Софронијевићев успех, као и на све активности на којима он ради у Адлигату. То је уједно показатељ да се напори који се улажу на модернизацији библиотека у Србији и на српском културном простору све више признају у европским размерама – каже Виктор Лазић, председник Адлигата.

Библиотеке са наших простора, пре свих Удружење Адлигат (Библиотека Лазић), Универзитетска библиотека из Београда и НУБ Бања Лука оствариле су у претходном периоду читав низ значајних активности, које су пренете више пута на централном порталу европских креативних индустрија Creatives Unite.

Адлигат збирка теолошко философске литературе / Фото: Адлигат

– Ово је велико признање, пре свега за српско библиотекарство, наравно и за институције у којима сам ангажован, и за мене лично. Ово је и важна прилика да се у наредним годинама библиотеке читавог региона још више интегришу у токове европског и светског библиотекарства, у чему ћу сада лично моћи да посредујем. Наша је обавеза да све сфере друштва, па и библиотекарство, уредимо најбоље што можемо и да их доведемо на највиши ниво, невезано од токова које дефинише политика. Професионална сарадња са најважнијим међународним организацијама и удружењима је одличан начин да се ово постигне – изјавио је др Адам Софронијевић.

Адлигат централа на Бањици / Фото: Адлигат

– Ово је и својеврсно признање за досадашњи рад Удружења Адлигат и библиотеке Лазић, у којима, посебно у домену дигитализације библиотечких материјала др Софронијевић има водећу улогу, као и подстицај да наставимо са активностима, посебно на плану међународне сарадње. Надамо се да ће наши стручњаци и у будућности бити у прилици да воде не само најважније међународне инсититуције и удружења, него да ће имати још већи утицај и на рад библиотека на српском културном простору – изјавио је председник Удружења Адлигат Виктор Лазић.

Удружење Адлигат је отворило Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања, а познато је по разгранатој мрежи утицајних представника и чланова у целом свету.

Адам Софронијевић / Фото: Адлигат

– Од Џакарте до Чикага, од Техерана до Лондона, од Картума до Владивостока ми унапређујемо културу и промовишемо Србију – каже Лазић.

Либер је највеће и најутицајније удружење библиотекара у Европи које предводи унапређење целе професије на глобалном плану. У многим важним питањима, као што су ауторска и сродна права, Либер активно сарађује са Европском комисијом и владама многих европских земаља. Ове године конферецнија удружења ЛИБЕР је због пандемије вируса Корона одржана на интернету, а следеће године ће бити одржана У Београду, што је још једно признање за рад српских библиотека, јер ће више од 500 делегата из свих европских земља бити у прилици да буду гости наше земље и да се лично упознају са њеним специфичностима и лепотама.

Србија данас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.