ВОЈСКА УЗ НАРОД? 63. падобранска одбила наређење да изађе на улице Ниша

Према незваничним подацима до којих је синдикат Слога у ВС дошао, министар одбране Александар Вулин хтео је да ангажује припаднике 63. падобранске бригаде јер МУП није имао довољно људи у Нишу.

63. падобранска
Фото: Јован Мамула, МЦ Одбрана

Дејан Павловић, председник синдиката Слога запослених у МО и ВС потврдио је за Нова.рс да је према незваничним подацима 63. падобранска бригада Војске Србије синоћ одбила да буде ангажована на сузбијању демонстрација.

Према незваничним подацима до којих је синдикат Слога у ВС дошао, министар одбране Александар Вулин хтео је да ангажује припаднике 63. падобранске бригаде јер МУП није имао довољно људи у Нишу.

“Припадници Жандармерије отишли су у Београд и тада је затражена асистенција ВС, али су то припадници 63. падобранске бригаде одбили”, каже Павловић.

Он је осудио изјаву министра одбране Александра Вулина да на силу треба одговорити силом.

“Та његова изјава гура Србију у грађански рат. Народ је део војске и војска је део народа и неће служити у истеривању нечије политичке воље. Позивам још једном све припаднике Војске Србије да уколико добију наређење да учествују у разбијању демонстрација, да такво наређење одбију. Уставом Републике Србије улога ВС је јасно дефинисана, као и њене надлежности. А Устав Србије је искључив и он каже да Војска служи за одбрану државе од спољног непријатеља”, каже Павловић за Нова.рс.

И раније је министар Вулин дoносио исхитрене одлуке. Павловић подсећа да је Вулин у више наврата у дневно политичке сврхе подизао борбену готовост војске на највиши ниво.

“Према закону, војска се подиже на највиши ниво борбене готовости када су припреме за рат. Овог пута, захтевајући да се најелитнија једница употреби против народа министар гура Војску Србије у рат против сопственог народа. Било би веома опасно да се војска укључи противуставно у сузбијање демонстрација. То би онда значило да она може да изађе са свом својом опремом, тенковма, борбеним возилима, бојевом муницијом…. Народ би кренуо на касарне а она би мора да их заштити што је њена уставна обавеза, а то подразумева и примену силе. Да ли би можда стигло и наређење да се пуца на народ? Последице изласка војске на народ биле би несагледиве. Војска је институција у коју народ после СПЦ има највише поверења и тако би требало и да остане”, каже Павловић.

63. падобранска
Фото: Јово Мамула, МЦ Одбрана

Он открива да су му припадницима војске децидирано рекли да ће одбити свако такво наређење и да војска има много више разлога да стане уз те грађане, а не преко пута њих. Нема топли оброк, регрес, плаћене прековремене сате, нису наплатили ни дневнице за ангажовање током пандемије… Плата је испод законског минимума.

Војска дели незадовољство осталих грађана.

“Да не говоримо о томе да војници имају своје породице и сигурно неће да изађу да се боре против њих”, каже Павловић.

Наш саговорник је више пута упозоравао на многобројне коруптивне активности у ВС.

“Многи већ зарађују на вама. Од набавке паштете, до набавке оружја. Позната је набавка 33 тоне паштете са кратким роком трајања али и једна од већих афера је она са продајом бомби за које је министар Вулин рекао да им је истекао рок трајања”, наводи саговорник Нова.рс.

Тања Николић Ђаковић, Нова

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.