Изгубљени континент поново пред нашим очима: Најновије мапе откривају све (ВИДЕО)

Најновије интерактивне карте показале су пространи континент Зеландије како досад никада није виђен. Приказане су све његове географске посебности и тектонски профил копнене масе која је сада највећим делом под Тихим океаном.

континент зеландије
Фото: Pixabay

Научници за постојање Зеландије знају већ деценијама, али је тек протеклих неколико година призната као најмлађи и најмањи континент.

Укупна површина Зеландије износи 4,9 милиона квадратних километара, а научници из организације „GNS Science“ су после вишегодишњег мукотрпног рада успели да направе веома детаљну карту која приказује батиметрију (облик океанског дна), као и тектонске одлике и порекло континента, преноси портал Дневно.

У једном тренутку током формирања копнених површина на Земљи, Зеландија се налазила изнад површине и протезала се од Нове Каледоније и источне обале Аустралије на северу и западу до Чатамских острва на истоку и југу.

Постепено током милиона година, Зеландија је тонула, а тај се процес окончао пре око 23 милиона година и данас је 94 посто континента под водом.

Пре 150 милиона година огромни суперконтинент Гондвана почео је да се дели на мање целине, а процес се завршио пре око 50 милиона година, чиме су створене Јужна Америка, Африка, Антарктик, Аустралија, Зеландија, као и Мадагаскар, Индија и Арабија.

Простор континента Зеландија / Фото: Youtube printscreen

Зеландија се од Гондване одвојила пре око 100 милиона година, али је с временом порастом нивоа мора и њеним слегањем највећим делом остала под водом.

Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.