Ђоковићев деда: Ја сам Хрват, Србин никад нисам био

„Жао ми је. Жао ми је што је све тако испало. Свашта се издешавало у нашим породичним односима. Нисам много учествовао у Новаковом одрастању“, каже Зденко Жагар.

зденко жагар
Зденко Жагар, деда Новака Ђоковића / Фото: Марко Ђурица, Ројтерс

Пре него што је рођен, ја сам четири године био у Приштини. Бивша супруга и деца су живели у Београду, а ја тамо. Долазио сам викендом. После сам се развео од бивше жене, па сам био принуђен да се мало дистанцирам од своје породице. Контакрирао сам ја њих, али то није било то. Дијана је мене кривила за развод, и то не може да ми опрости. Ја сматрам да је за развод увек потребно двоје. Колико је мушкарац крив, толико је и жена крива“, прича у емотивној исповести за Нова.рс Зденко Жагар, отац Дијане Ђоковић и деда првог тенисера света, Новака Ђоковића.

Новак Ђоковић поред тениса, највише пажње посвећује породици. Први тенисер света је често у јавности говорио о свом покојном деди Владимиру, оцу Срђана Ђоковића, којем је после смрти посветио и победу када је играо против Украјинца Александра Долгополова. Њих двојица били су врло блиски и повезани, па је најбољем тенисеру света дуго требало да преболи тај недостатак после његове смрти.

зденко жагар
Фото: Филип Краинчанић, Нова

Отац Новакове мајке, Дијане Ђоковић, Зденко Жагар (82), поносан је на свог најстаријег унука, те не пропушта ниједан његов меч преко малих екрана.

Екипа портала Нова.рс посетила је Нолетовог деду у његовом стану на Чукарици, који се пријатно изненадио чим је отворио улазна врата.

“Добро ми дошли. Изволите, уђите и раскомотите се. Овде нема никога осим мене, књига и фотографија на зиду. Деца су отишла на своју страну. Од прве супруге, Дијанине и Сандине мајке сам разведен, а друга супруга живела је са мном, али је преминула 2017. године, и од тада сам сам. Свако друштво ми прија”, рекао је Зденко, да би затим отишао до кухиње, изнео врућу гибаницу и послужење.

“Ово је комшиница направила. Имам диван комшилук. За време ванредног стања, када смо ми пензионери били затворени, њих петоро-шесторо из комшилука ме је снабдевало. Дијана ми је такође обезбедила све што ми је било неопходно. Да се разумемо, нисам излазио напоље зато што нисам смео, а не зато што сам матор”, рекао је Жагар кроз осмех.

Нолетов деда се похвалио да је присуствовао недавно одржаном турниру који је организовао његов унук Новак и нагласио да му је тешко због разних увреда и осуда на рачун његовог унука првенца пошто су се поједини учесници Адрија тура, па и сам Новак, заразили коронавирусом.

“Турнир је био на отвореном. Па није Новак донео корону! Баш сам бесан. Ето, он је добио, а ја сам био тамо и нисам добио корону. Није ми било пријатно кад сам сазнао да се заразио. Наравно да сам био уплашен. Али, ја сам у старту веровао да је он довољно физички и психички јак да може далеко лакше да поднесе непријатности. Говорим то мало и са свог аспекта. Цео живот се бавим спортом и знам да је физичка активност изузетно битна, а поготово ако унесеш мало добре воље и тако ћеш победити оно што не ваља. Ја сам ове године присуствовао турниру и немам корону (смех). Унук добио, деду заобишла. Ја не знам због чега га стално осуђују. По мени је то прљаво размишљање, нажалост. Једини повод и разлог да се баци љага на њега је то што је Србин. Да, да. Зато што је он Србин из тамо неке недођије, јер не знају где је та Србија и Београд. Бољи је и чувенији од свих њих што вређају, ето. Све се објашњава у три речи. Све то смета Надалу, Федереру и још двадесеторици који су испод њега. А да не говорим о онима осталима. Ја нећу да коментаришем те бљувотине. Тешко је све то и треба игнорисати”, каже Зденко и додаје да Ђоковић има пуно право да се представља као Србин, иако по мајчиној страни има хрватске крви.

Фото: Филип Краинчанић, Нова

“Ја сам по националности Хрват и рођен сам у Винковцима. Моја бивша супруга, Новакова баба, такође је рођена у истом месту. Тамо смо се нашли и упознали. Били смо официри који су дошли на службу. Ја сам дошао у Београд, она је још похађала школу, па смо се после венчали када ми се придружила. Тако се родила Дијана, па Санда. Увек сам говорио да сам Југословен или Хрват, Србин никад нисам био. Дијана је рођена у Београду и ту је одрасла. О Нолету тек да не причам. Њему је и отац Срђан Србин. Заправо, питање је колико има и црногорске крви, има ту мало мешавине. Нормално је да ће бити више приклоњен Србима и ја немам ништа против тога. Не би боље прошао у животу ни да се прадставља као Хрват. Ни то нико не би прихватио. Исто би га својатали. Пре неколико месеци звала ме је једна рођака која живи у Винковцима да ме пита где је Дијана рођена. Значи, у Хрватској се расправља о томе.”

Жагар се у једном тренутку замислио и заћутао. Погледао је у рекет који стоји окачен на зиду изнад телевизора, да би му затим кренуле сузе. После неколико тренутака погледао је у нас и пожелео да се изјада.

“Жао ми је. Жао ми је што је све тако испало. Свашта се издешавало у нашим породичним односима. Нисам много учествовао у Новаковом одрастању. Пре него што је рођен, ја сам четири године био у Приштини. Бивша супруга и деца су живели у Београду, а ја тамо. Долазио сам викендом. После сам се развео од бивше жене, па сам био принуђен да се мало дистанцирам од своје породице. Контакрирао сам ја њих, али то није било то. Дијана је мене кривила за развод, и то не може да ми опрости. Ја сматрам да је за развод увек потребно двоје. Колико је мушкарац крив, толико је и жена крива. Међутим, моја ћерка то није могла да разуме и тотално се удаљила од мене. Посао ме је удаљио од породице јер данас си кући, сутра ко зна где. Дебело је све то коштало. Али желим да једна ствар буде јасна – децу сам правио зато што сам то желео. Односи су нам се касније поправили, али кад год бисмо се видели, ситуација је увек била напета. Сада је све како треба. Свако је на свом месту и поштујемо се”, каже Дијанин отац и додаје да веома поштује свог зета Срђана, који је најзаслужнији за Новаков успех.

“Срђан нема везе с тим што ћерка није комуницирала са мном. Он је један чудан човек који увек има позитивну перспективу гледања на ствари и догађаје. То је нешто невероватно. Он је купио Новаку, када је био малецки, први рекет. Кад се мали хватао тог рекета оним рукицама, сваку лопту је ударао као да је професионалац. То је нечувено да може неко имати идеју да воли тенис. Срђан је био тај који га је гурао, подржавао и видео перспективу на неки начин. А све се дешавало у време несташице и финансијских проблема. Дијана је по 25 сати радила тамо на Копаонику у ресторану… Баш су се мучили. У то време смо били слабо у контакту, али ја сам веровао да ће успети да превазиђу све. Сећам се да су Дијана и Срђан имали нешто заказано, па су онако маленог Новака довели код мене и покојне жене на чување. Провео је с нама целу ноћ. Он је мене тада прихватио као да се знамо 100 година. На неки начин ми је показао као мали каква је његова психологија. Био је културно и нормално дете. Али, ми смо јако мало времена провели заједно током његовог одрастања. Више времена је проводио са другим дедом, Срђановим оцем. Били су много ближи. Становали су једно време код деде. Тај деда је знао да га ухвати за руку и одведе на тенис. Пар пута сам и ја ишао кад он није могао”, прича Нолетов деда.

Фото: Филип Краинчанић, Нова

Међутим, ствари су сада потпуно другачије него пре две деценије. Деда је сада често са Новаком у контакту и виђају се сваки пут када је Ноле у Београду. Задовољан је и његовом супругом Јеленом, којој само замера то што Новака не храни довољно.

“Често му пишем поруке. Кад ми се нешто не свиђа, ја му пошаљем поруку коју може да прочита и кад је у белом свету. Слободан сам да му кажем шта му ваља, а шта не ваља. Усваја он то и одговори ми на сваку критику ‘Биће боље, идемо даље’. Јелену сам упознао, и сваки пут кад смо седели заједно, мени је било пријатно. Делује ми као нормална и комуникативна особа. Има своје идеје како и шта треба. Нема шта нас двоје да се слажемо или не слажемо. Наш однос је нормалан и културан. Био сам на свадби, имам цео албум са сликама”, каже поносни деда, па истиче да замера унуку што је, како сматра, много мршав.

“Што се тиче његовог изгледа, много ми је мршав. Изгледа да Новак може да буде на шаргарепама и цвеклама, али ја то не разумем. Ја сматрам да храна мора имати беланчевине, протеине… Премршав је за мој укус. Виши је од мене за неких 10 цм, а његов дрес или нешто од његове гардеробе не могу да обучем. Мало ми је. Дијана ми увек донесе нешто од рекламних његових мајица и мени све буде мало. Ја имам 81 килограм, а он ако има 70-75 у врх главе. Није то тежина, него висина. Не свиђају се мени те дијете, а ни то што праве те неке помаде од мајчиног млека. Нисам баш човек од новитета (смех). А малишани су им преслатки. Имам у телефону снимке, Дијана ми често шаље. Она мала је као бомбона слатка, а онај је већ мангуп од пет година. Лепо се поздрављају са прадедом”, казао је Зденко, који није желео да изостави ни друга два унука – Марка и Ђорђа.

Фото: Филип Краинчанић, Нова

“Сваки је млађи за четири године. Марко ми је најслађи. За Ђолета сам био забринут. Дијани сам рекао да мора да поведе рачуна јер је млад. Не зарађује још увек. На неки начин живи од родитеља док не започне неке своје послове. Међутим, Дијана ми каже да је он као 300 жена, све види и чује. Ма, они су супер момци”, завршава Нолетов осамдесетдвогодишњи деда, који ће увек памтити његову прву победу на Аустралиан опен-у као најдражу.

Марија Дејановић,  Нова

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.