У четвртак у Бриселу састављају текст коначног споразума Србије и Косова – Скендер Хисени координатор косовске делегације за дијалог

Очекује се да ће коначни споразум између Косова и Србије бити састављен на састанку две делегације у четвртак у Бриселу, преноси приштинска Коха. Кљан Косова тврди да ће Приштину на састанку представљати Скендер Хисени, који је именован  за „државног координатора за дијалог“.

коначни споразум
Скендер Хисени

Скендер Хисени (Скендер Хyсени) биће координатор косовске владе за дијалог са Србијом, јавља Кљан Косова вечерас, позивајући се на своје изворе.

Дијалог Приштине и Београда настављен је прошле недеље, 16. јула, после двадесетомесечне паузе.

За четвртак је сазван нови сусрет Београда и Приштине. После обнове званичног дијалога прошле недеље када су српски председник Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти, после припремних одвојених сусрета са француским председником Емануелом Макроном, потом заједно и видео конференције са Макроном, Ангелом Меркел и званичницима ЕУ, у Бриселу имали и директан сусрет, сада у четвртак се очекују разговори на тзв. техничком нивоу.

Вучић и Хоти

Што се тиче разговора две делегације, очекује се да ће премијер Косова Авдулах Хоти известити у петак у 12.00  и поднети извештај посланицима Скупштине Косова.

А дијалог између Косова и Србије, према речима Хашима Тачија, требало би да се што пре оконча.

С друге стране, Европска унија каже да ће састанак у четвртак бити „на нивоу експерата“. Према ЕУ, они ће размотрити питања о којима су разговарали премијер Абдулах Хоти и српски председник Александар Вучић на свом последњем састанку 16. јула.

„Као што вас је високи представник ЕУ Мирослав Лајчак обавестио после прошлонедељног самита, два лидера су се сложила да интензивно раде на нивоу стручњака већ следеће недеље. То ће се догодити у Бриселу. Косово и Србија су позвани да пошаљу своје стручњаке да даље баве питањима о којима је већ разговарано на нивоу руководства прошлог четвртка. „Нећемо делити даље информације о састанку на експертском нивоу“, рекла је Набила Масрали, портпарол ЕУ за спољну политику и безбедносну политику.

Разговори у Бриселу 16. јула

Скендер Хисени је члан ЛДК и ради се о искусном политичару, који је током преговора у Бечу са званичним Београдом раних двехиљадитих био портпарол „Групе јединства“, а од 2008. до 2010. и први „косовски министар спољних послова“, а потом и „министар унутрашњих послова“ од 2014. до 2017.

Хоти је на конференцији за медије раније у току дана најавио да ће ускоро именовати „државног координатора за дијалог и нацрт коначног споразума за узајамно признавање Косова и Србије“.