Додик: Шта ће Србин на прослави олује? То је несхватљиво и неприхватљиво!

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже да је неприхватљиво да представник Срба присуствује обележавању хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ и оцењује да би то било некоректно према српским жртвама у Хрватској.

милорад додик
Милорад Додик

– Ако било који Србин оде тамо у име српске заједнице, онда он томе даје легитимитет. То је неприхватљиво и мислим да се то неће догодити – рекао је Додик новинарима у Хашанима.

Додик је, након што је хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио да ће потпредседник владе из СДС С-а Борис Милошевић присуствовати обележавању 25. годишњице „Олује“ у Книну, рекао да није информисан да је то дефинитивно.

Он је рекао да је за њега немогуће да представник Срба присуствује обележавању те војно-полицијске акције и нагласио да је против тога.

Оценио је и да није коректно од власти у Хрватској да тако нешто траже нити је коректно од било којег Србина да оде на такво место, преноси РТРС.

Додик је подвукао да је ту реч о прогону, егзодусу, етничком чишћењу и убијању жена и деце, не само на простору Хрватске, него и на Петровачкој цести и многим другим местима.

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је синоћ да ће потпредседник владе из СДС С-а Борис Милошевић присуствовати обележавању 25. годишњице војне акције Олуја у Книну, а да ће министар хрватских бранитеља Томо Медвед отићи у Груборе.

Борис Милошевић / Фото. Фејсбук

Према подацима „Веритаса“, током хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ из својих домова протерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију „Олуја“ оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада светски експерти за ту област тврде да је „Олуја“ имала све карактеристике геноцида, додаје РТРС.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.