Да ли су мошти Светог Саве спаљене – Теорије, предања и извори (ВИДЕО)

Гост специјалне емисије посвећене Свeтом Сави био је византолог проф. др Драгољуб Марјановић, научни сарадник Семинара за Византологију Одељења за Историју Филозофског факултета у Београду.

драгољуб марјановић
Проф. др Драгољуб Марјановић

Гост специјалне емисије Хелм Каста поводом празника Светог Саве био је византолог проф. др Драгољуб Марјановић који је говорио о Светом Сави, његовом животу, значају за СПЦ, његовим дипломатским мисијама и предањима која се за њега везују.

Проф. Марјановић је рекао да се мало историчара заиста упустило у истраживања судбине моштију Светог Саве и указао на постојање теорије да су Турцима потурене лажне мошти па до локалних предања да су оне сакривене негде у близини манастира у Сланцима или у Милешеви. Он је подсетио и на писане изворе из Русије у којима се каже да су монаси из Милешеве говорили на руском двору да се у Милешеви налазе мошти Светог Саве и после догађаја у коме су их Турци наводно спалили, а указао је и на записе појединих путописаца.

Он у емисији говори и о најзначајнијим путовањима Светог Саве, о његовим дипломатским активностима, поштовању које је имао на бугарском двору и другим темама везаним за живот овог светитеља.

Погледајте емисију: