Руски археолози пронашли рушевине непознате древне луке у близини обале Сирије (ФОТО)

0

Науци за сада непозната древна лука, за коју се претпоставља да је из римског периода, пронађена је у близини сиријске обале, саопштио је директор Института друштвених наука и међународних односа Дмитриј Татарков.

древна лука
Фото: Sevastopol State University

Рушевине су пронађене током друге сезоне руско-сиријске археолошке мисије.

„Могуће је да то није лука, него тврђава из првог века наше ере. Пронађени су остаци хидрауличних конструкција, светионици и четири мермерна стуба. Керамички материјал ће омогућити да се детаљније одреди период из кога су предмети. Ово је велико откриће“, наводи прес служба Севастопољског државног универзитета речи Татаркова.

Остаци брода у древној луци у околини Тартуса, Сирија / ФОТО : SEVASTOPOL STATE UNIVERSITY

Он је истакао да су научници истраживали морско дно помоћу подводних апарата. Поред луке, пронађена су и три сидра из античког периода, која раније нису била позната, као и остаци древних хидрауличких конструкција: лукобрани и зидови кеја.

Пронађен керамички материјал се испитује у Античком одељењу Тартус.

Фрагмент керамике пронађен на месту рушевина древне луке у близини Тартуса, Сирија / Фото: SEVASTOPOL STATE UNIVERSITY

„То су остаци античких грчких амфора, феничанско посуђе, египатске вазе, римски камени предмети за домаћинство. Материјал ће омогућити реконструкцију поморских трговачких путева који повезују овај рејон са Средоземним морем. Моћи ћемо да одредимо животни циклус лука које су тада постојале“, рекао је Татарков.

Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.