Анкета: Већина Руса сматра да је коронавирус ново биолошко оружје

Готово две трећине Руса верује да је коронавирус „биолошко оружје“ које је човек створио, показало је истраживање руског независног центра Левада.

анкета
Фото: Шамил Зуматов, Ројтерс

За посматраче такви резултати сведоче о традиционалном неповерењу према властима, наглашеном недостатку транспарентности у управљању пандемијом коронавируса и затегнутим односима са Западом, оценио је центар.

Према анкети спроведеној над 1.600 људи, само 23 одсто Руса верује да је појава коронавируса природни феномен „без људске интервенције“, док 64 одсто верује да је „вештачки феномен и да представља ново биолошко оружје“.

Иста анкета показује да је стопа Руса који су спремни да се вакцинишу против коронавируса пала за два месеца са 38 одсто на 30 одсто.

Међу онима који одбију вакцину, 37 одсто испитаних је навело да се плаши нежељених ефеката вакцине, 23 одсто чека резултате клиничких испитивања пре евентуалног вакцинисања, а 16 одсто „не види смисао“ вакцине.

Неповерење Руса у Кремљ првенствено се односи на недостатак транспарентности, због нередовних извештаја власти о зараженим и вакцинисаним, додао је центар Левада.

Бета / АФП

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.