Експерти упозоравају на опасност: Опасна пукотина на Савском насипу – Надлежни не реагују дуже од 5 месеци

На дан 19. новембра 2020. грађани су открили дугачку пукотину по висини Савског насипа на шеталишту у блоку 45, преко пута сплава Андреа Миа, у нивоу зграде Др Ивана Рибара 189.

савски насип
Велику пукотину готово по целој висини насипа открили су грађани још 19. новембра 2020. и пријавили надлежнима

Више грађана из блокова је пријавило ову пукотину надлежнима: ЈВП Србијаводе, водној инспекцији града Београда и ЈКП Београдски водовод и канализација. Питање је може ли насип са оваквом пукотином издржати следећи висок водостај. Пукотина се налази тачно на месту где излази већи број водоводних црева ка сплавовима. До дан данас ова пукотина није санирана, нити су власници сплавова који су бушили насип санкционисани.

Савски насип брани од поплава Нови Београд, а више од 100.000 људи живи на само километар од Савског насипа у блоковима 44, 45, 70, 70а, 61-64, 71, 72, Белвилу, Блоку А. Многобројна обданишта, јаслице, школе, продавнице су у непосредној близини насипа у приземним зградама. Ако насип пукне, што није нереално, поплавни ударни талас који руши све пред собом угрозиће животе великог броја људи и деце. Неодговорност надлежних и власника сплавова је застрашујућа.

Пошто су добили пријаве, представник Србијаводе је изашао на терен, утврдио да постоји пукотина и посумњао да је настала као последица провлачења водоводних цеви до сплавова, те је пријавио случај водној инспекцији. Ову информацију су од Србијаводе 20. новембра 2020. добили мејлом грађани који су пријавили случај. Од водне инспекције потом нисмо добили никакав одговор извесно време. БВК је утврдио да постоје два регистрована споја са водомерима на насипу, али да БВК не одржава цеви. БВК је утврдио да нема изливања воде у насип. Потпуно је нејасно како БВК може да региструје водомере који су прикључени на цеви због којих је пробушен насип, односно извршено је кривично дело по члану 282 Кривичног закона.

Са друге стране пукотине на насипу ка сплавовима се може видети већи број црева која излазе из насипа и одлазе ка различитим сплавовима. Неки од ових сплавова су приватни објекти, а неки су ресторани.

После додатних ургенција, водни инспектор Дејан Дашић је изашао на терен 28. децембра 2020. и наложио Србијаводама, односно водопривредном предузећу Галовица, да санирају ову пукотину у року од 90 дана, односно до априла. Април је давно прошао а пукотина није санирана.

Врхунски експерти из области грађевине, чланови Академије инжењерских наука Србије, су упозорили јавност да је Савски насип озбиљно оштећен и да се мора под хитно санирати. Они су такође напоменули да то мора бити јасно сваком инжењеру грађевине. У својој стручној оцени, експерти наводе између осталог „На насипу се могу видети ровови који постају места на којима се може очекивати да ће, у условима велике воде реке Саве, насип веома брзо попустити и бити пробијен. Нека оштећења су тако озбиљна да се процењује да би до рушења насипа могло доћи у времену од само неколико сати. Проблем оштећења насипа је у тој мери озбиљан да се санације свих оштећених места морају урадити без импровизација, по истим принципима по којима се насип и гради, да би се остварила поуздана монолитност конструкције. Обим интервенције зависи од дубине и ширине оштећења.“

Подсетимо да су грађани пронашли више од 40 цеви и црева којим је пробушен Савски насип да би се противзаконито довела вода до сплавова. Ове цеви и црева су документовани и пријављени надлежним органима који до сада нису санирали насип, нити су санкционисали починиоце ових кривичних дела. На два места су водоводна црева у насипу пукла, и вода се изливала из насипа. На овим местима су начињена озбиљна оштећења, а надлежни су допустили сплаварима да поправљају насип.

Пре тачно 6 година био је поплављен Обреновац. Штета је била огромна, изгубили смо 56 људских живота, а материјална штета званично је износила 1.7 милијарди евра, без камата. Ако се поплави Нови Београд, најмногољуднија општина у Србији, штета ће бити још већа.

Приложене су слике пукотине на насипу из новембра и из маја. Пукотина се слабије види у мају јер је трава порасла и заклонила је. Такође су приложене слике на којима се виде црева која излазе из насипа ка сплавовима.

Пукотина још увек није санирана 13. 05. 2021. Не види се тако добро од траве, али су рупе на насипу велике и протежу се по целој висини насипа.

Пукотина и црева су, такође, документовани видео снимком:

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.