СПЕКТАКУЛАРНА АКЦИЈА НА БЕОГРАДСКОМ АЕРОДРОМУ: Пронађена слика Паје Јовановића, цариници открили право благо!

Да није било ревносности царинских службеника на београдском аеродрому „Никола Тесла“, не би се знало да је „Стражар“ Паје Јовановића, почетком јуна спектакуларно продат у бечком „Доротеуму“ за 137.500 евра, стигао у Београд!

стражар паје јовановића
Фото: Танјуг

Долетео је из Беча, са личним стварима једног 39-годишњег путника, који је „сметнуо са ума“ да вредно уметничко дело треба да пријави надлежним службама (!?).

Путник је по слетању авиона преузео пртљаг са карусела и упутио се ка излазу из зграде преко зеленог контролног пролаза намењеног онима који немају ништа за царињење.

Заустављен је, а после детаљног прегледа испоставило се да уз гардеробу и веш у торби има урамљену слику димензија 70 пута 56 центиметара, са потписом славног српског сликара. И то „Стражар“, дело за које је имао и оригинални рачун, који са свим таксама износи 137.500 евра! Имао је и оверен образац за повраћај ПДВ, а како незванично сазнајемо, на излазу из Аустрије, враћено му је 20.000 евра.

На лицу места написана му је прекршајна пријава због непријављене робе, чија је вредност већа од 100 евра. Поврх свега, код себе је имао и 15.500 евра, које, такође, није пријавио. Иначе, да је слику коју је унео у земљу дао на царињење, на њу би морао да плати таксу као и за сваку другу робу. То би га коштало око 30.000 евра, када би подмирио и ПДВ, у нашој земљи.

У овом прилично бизарном случају још није познато шта је био разлог заборавности: заблуда да се на културна добра не плаћа царина, или логика „ако прође, прође“! Остаје мистерија да ли је „Стражара“ покушао да „прошверцује“ власник, или његов курир. Као и да ли је Београд био крајња дестинација овог трансфера из Беча. Наиме, када је слика продата, претпостављало се да ју је купио неко од странаца.

На истој аукцији, продата је и минијатура Паје Јовановића „Албански ратник“ за 47.800 евра, за коју је, према изјави Николе Кусовца, датој Новостима, постојао заинтересовани домаћи купац, али је имао средства ограничена на 30.000 евра. С обзиром на то да је „Стражар“ отишао по далеко већој, шестоцифреној цени, Кусовац је сматрао да је купац неки веома озбиљан колекционар.

– Више пута до сада постојале су иницијативе да се за културна добра не плаћа царина, но да се дело које се унесе у земљу само пријави матичној културној установи, али ти предлози нису унети у закон – рекао је јуче нашем листу Петар Петровић, из београдског Народног музеја, аутор системског каталога Паје Јовановића, кога у „Доротеуму“ наводе као референтног стручњака за процену аутентичности дела великог уметника.

стражар паје јовановића
Фото: Д. Јевремовић, Политика

Рекорд за „Доротеум“

На светским аукцијама Јовановић је још најпродаванији и најскупљи наш аутор. Пре три године у „Доротеуму“ је продато његово дело „Просидба“ за 125.300 евра, а осам година пре тога, „Соколар“ за 104.000 евра. Тако да је „Стражар“ до сада најскупље продата његова слика у овој бечкој аукцијској кући. Ипак, најскупљи до сада продат Јовановићев рад на аукцији остаје слика „Два башибозука пред капијом“ продата у „Сотебију“ за 465.000 фунти, односно 530.000 евра.

Е.В.Н, Новости