Конзумирање кафе вас може спасти од ове болести

Ново научно истраживање из Велике Британије открило је да конзумирање кафе смањује ризик јављања хроничних болести јетре и других обољења повезаних са овим органом.

кафа
Фото: cglow

У студији, објављеној 22. јуна у журналу BMC Public Health, пише да људи који редовно пију кафу имају 21% мањи ризик од јављања болести јетре и чак 49% мањи ризик смрти од истих болести. Здравствене користи од испијања кафе расту са повећањем дневне дозе овог напитка, али не преко четири шољице. Такође је примећено да су позитивни ефекти конзумирања кафе већи код особа које пију напитке од млевене кафе у односу на оне који купују инстант кафу.

Истраживачи још увек нису у стању да објасне благородан утицај кафе на здравље јетре, али они верују да то има везе са антиинфламаторним и антифибротичним својством овог напитка. У њиховој студији учествовало је 495.585 хиљада људи, чије је здравље праћено у периоду од 10 година.

Др Џозеф Лим, један од аутора студије и професор на Медицинској школи универзитета Јејл, сматра да би било добро да почне да се промовише идеја да је конзумирање кафе јефтин и свима доступан начин за смањење ризика од јављања болести јетре. Надамо се да ће више људи чути за ово сазнање, које може спасти животе. Нас, с друге стране, нико не мора да убеђује да пијемо више кафе, а не сумњамо да и међу вама има зависника од овог напитка.

Фото: Илустрација

Сити магазин / Healthline