Опомена из Загреба: Србија нема европску културу и наслеђе, зато присваја хрватску

Хрватски институт за језик и језикословље (ИХЈЈ) оштро је критиковао званични Београд да, како тврде, присваја дубровачку књижевност и да je законским решењима додатно, како тврде, учињен „агресиван корак“ посезања за хрватском културном баштином.

резултати пописа
Фото: Илустрација

Институт реагује на недавно усвојени „Закон о културном наслеђу“ у којем се наводи да „издања дубровачке књижевности, припадају и српској и хрватској култури, закључно са 1867. годином“.

У саопштењу, које преноси Хина, тврди се да је и „досадашња српска културна и политичка јавност често исказивала жељу и потребу за присвајањем хрватскога културног добра“.

Наводе да су мотиви за усвајање оваквог закона „највероватније политички“, па и на, како кажу, „признавање“ да је дубровачка књижевност „и хрватска“, а не само српска „како се донедавно говорило у српским културним круговима“.

Институт сматра, како наводе, „прозирним и крајње непримереним такав перфидан чин јер су дубровачка књижевност и дубровачка култура били и остаће искључиво хрватски, као један од бисера хрватске хиљадугодишње културне баштине“.

Уз подсећање да је, како наводе, српска политика недавно прогласила посебним, буњевачки језик, да се, кажу, у Србији сматра да је „хрватски језик само један од назива за српски“, из овог института кажу да је „ово трећи наставак такве промашене политике“.

„Сматрамо да је реч о једнако срамном и недобросуседском, а у крајњој линији културно-језичко неодрживом чину који заслужује крајњу осуду“, навели су из ИХЈЈ.
Институт сматра да везивање Србије за хрватску културу и њено присвајање долази отуда што , како наводе, гарантује „некакву европску културу и наслеђе које иначе не би имали“…

коло у загребу
Фото: Screenshot

Хина преноси и реаговање министарке за културу и медије Нине Обуљен Коржинек, која је поменути закон назвала „скандалозним“, Србију позвала да одустане од посезања за „хрватским територијама и културном баштином“ и најавила да ће реаговати преко Министарства спољних послова, пренео је Танјуг.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.