Дане, делија, симбол Голије: Горштак довео супругу из града, чекају и дете – Најбољи Срби, а живе без струје, воде, пута (ВИДЕО)

Данијел Дане Бијорац (21) је делија са Голије, али за себе каже да је горштак. Планина богата буковом шумом за неке је далеко од идеалног места за живот, али за јунака ове приче нема бољег тла на којем се може провести живот.

горштак
Фото: Око магазин, РТС Youtube printscreen

У епизоди „Горштак и девојка из града“, аутора Далибора Жарића на РТС-у, екипа ОКО магазина посетила је Данета који шест година није сишао до села, остао је сам у катуну и одлучио је да се не спушта у село од јесени као и остали из овог краја.

„Шеста зима како нисам силазио. Овде нама не треба ништа. Ни датум, ни дан, ни месец. Ми одокативно то гледамо, према небу, према Богу, кад је шта“, рекао је Данијел.

Каже да није хтео да ради на грађевини и није желео да се „вере по крововима као веверица по буквама, па да повреди главу“ јер по њему ако запустиш село и имање, повратка нема. Тако је одлучио да остане на селу.

У Данијеловом окружењу нема пута и струје. Обећано му је да ће бити уведена струја, али после великог снега процес се искомпликовао. Иако је срећан због окружења и живота који има, каже да једина ствар која му недостаје је струја.

„Имам соларне панеле и агрегат. Код вас у Београду телевизор је стигао пре 100 година. Не знам је л’ тако? Код мене је стигао 2022. године. Ове године је први пут засијао у мојој кући“, рекао је Данијел.

За Данијела је срећа здравље, а новац је само папир.

„Немам толико контакта са парама. Не пролазе ми сваки дан кроз руке. У граду по цео дан се за новчаник хватају“, додаје Данијел.

Горштак и девојка из града почели су заједно да живе од 29. новембра.

Данијелова изабраница је Кристина која има 19 година.

„Рекла сам му да сам га видела у емисији и да је фин и културан. Честитала сам му што води такав живот. Упознали смо се. Рекла сам му да бих ја дошла код њега, а он ми је рекао – ај’ да пробамо. И тако…

горштак
Кристина Бијорац / Фото: Око магазин РТС Youtube printscreen

Привукло ме је што је озбиљан и што жели породицу и брак. Није неки неозбиљан и незрео“, рекла је Кристина.

Кристина је кренула из Сарајева како би се нашла са Данијелом у Новом Пазару. Њени родитељи нису знали Данијела и нису желели да оде од куће, па је морала да побегне.

„Кренула сам у 9 и 15 ујутру, али нисам знала да ли ће ме он сачекати на станици. Размишљала сам – доћи ћу у другу државу, а њега нема. Бићу изгубљена и шта ћу да радим, али сачекао ме је“, рекла је Кристина.

Данијел са друге стране каже да као што она није веровала да ће да је сачека, тако ни он није веровао да ће онда доћи.

„Мене било срамота. Ни да је пољубим пред оним светом, нит’ да је не пољубим. Други су ови из града, они се не стиде. Ја сам горштак“, каже Данијел.

Кристина је остала неколико дана код Данијела, а онда је са својим изабраником отишла код родитеља у Сарајево да га упознају. Одушевио их је својом појавом и ставом. Како је објаснио овај планинско-градски пар, добили су доброг зета.

горштак
Данијел и Кристина / Фото: Око магазин РТС Youtube printscreen

Кристина је у трећем месецу трудноће и дете ће родити на Голији.

„Једино је страх јер је прво дете и што је далеко од доктора и града, па шта ако се разболи. Ето то је једино“, рекла је

Како наводи аутор епизоде „Горштак и девојка из града“ Далибор Жарић најчешће су затицали мушкарце који су углавном остајали неожењени и сами до краја живота у жељи да сачувају своја огњишта.

„Срамота је да се дете роди под фењером и свећом у 21. веку. Некада је било друго време и другачије се живело, сад је већ срамота да нема струје и пута“, закључује Данијел.

М.З.М, Блиц Жена

Наслов, опрема, лектура/коректура: Хронограф